Javában dúl a budapesti gasztroforradalom, melynek keretein belül sorra nyílnak a fővárosi csokoládéboltok. Mennyire sznob, ami kézműves? Miért jobb a trüffel a virágnál? És legfőképp, főzhető-e édességből pálinka? Nem reprezentatív beszámolónk a fővárosi csokoládéhajnal résztvevőiről.
Hétköznapi luxusnak nevezik, pedig a Budapestet is elérő gasztroforradalmat nem csak a Michelin-csillagos éttermekre vadászó ínyencek szűk elitje, de egy üveg bor áráért az utca embere is nyugodtan kiélvezheti.
A csokoládéboltok az utóbbi években a nyugati trendeknek megfelelően a magyar fővárosban is hódító hadjáratra indultak, a divat pedig – ha nem is feltétlenül garantálja a rekordlátogatottságot –, úgy tűnik, képes eltartani a gombamód szaporodó üzleteket és a köréjük épült szakmát.
Kegyek és kegytárgyak
A csokizókat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk aszerint, hogy foglalkoznak-e édességgyártással, avagy csupán különféle márkák elosztóközpontjaként üzemelnek. A két típus közt meglepő mód nincs nagy átfedés, a kizárólag árusítással foglalkozó boltok békében megférnek egymás mellett, a kézműves csokoládéköltemények terén azonban nagyon is valós jelenség a konkurálás, amely harc azonban az egzisztenciális előny helyett a gourmet-k nemzetközi elismeréséért zajlik.
"A Vogue is ajánlott minket" – mesél az eladó a Királyi Pál utcai Rózsavölgyi Csokoládé boltban. A saját márkájú termékekkel és kézműves, szokatlan fűszerezésű bonbonokkal hasító belvárosi üzlet számtalan nemzetközi elismeréssel a háta mögött egyike a legmagasabban jegyzett magyar csokizóknak. A státusznak köszönhetően nap mint nap turisták tömkelege keresi fel az alig pár négyzetméteres eladótérrel rendelkező, már-már elegáns üzletet, mely több gasztrotúrának is állandó állomása.
Virág helyett
"Nehéz lenne behatárolni, pontosan milyen emberek térnek be ide a leggyakrabban, hiszen ez nem is igazán embertípustól, inkább szezontól függ" – a Rózsavölgyiben a csúcsidény kétségtelenül a karácsony, de kiugró a látogatottság húsvétkor, és még anyák napján is. "Egyre többen gondolják úgy, hogy egy finom bonbon akár egy-egy szál virágot is kiválthat."
A Rózsvölgyiben a párgrammos, sok esetben pikáns ízvilágot képviselő bonbonok darabja már kicsivel több mint 200 forinttól elérhető, ami még a magyar piacon is meglepően kedvező árszabásnak számít. Macaron természetesen itt is van.
Hiánycikkek tárháza
Sokkal inkább a lokális közönségre koncentrál a Ráday utca Bakáts tér felőli végén nyílt apró édességellátó. A CsokiBolt név finoman árnyalt üzenetének megfelelően a tavaly június óta működő csöppnyi üzletben megtudtuk, hozzájuk leginkább a Pest terasznagyhatalmaként működő utca lakói, illetve a boltot más hirdetésekből felfedezők járnak vissza, "nem jellemző, hogy valaki csak úgy utcáról betérjen".
A CsokiBolt szintén a kézműves termékekre ment rá, a polcokon azonban nem csak a különféle táblás, darabos és díszdobozos finomságok sorakoznak, hanem van például mentás almazselé is. A tradíció jegyében innen mi mégis a KeserÉdes korianderes fehér csokoládét ajánljuk. 25 grammos adagot, 490 forintért.
Megtévesztő lehet a Károly körúton az Astoriától nem messze található névazonos CsokiBolt, mely maga a nagyipari élvezetszaküzlet: a csokoládékavalkádon túl borok és különleges teák, kávék és kakaók is kaphatók a már-már áruházjellegű üzletben, melynek exkluzivitása talán kissé túlzottan is a vevő szájába van rágva.
A bolt a megszokottnak mondható Lübecker Marzipan- és trüffelhegyek mellett alapvetően a rendelésre beszerezhető desszertekre specializálódott, így például kapható sushi alakú desszert és Jack Daniel’s táblás csokoládé is. Amit viszont feltétlenül ajánlanánk, az az étcsokoládéba hempergetett, kandírozott narancs- és citromdarabok, melyeket kimérve, 100 grammonként 1500 forintos áron lehet vételezni.
Csak pálinka legyen
"Több mint négyezerféle csokit árusítunk" – tudjuk meg a budai oldal minden bizonnyal legjobban felszerelt édességelosztójában, a Chococo Csokoládériumban. Az Alagúttól nem messze, a Pauler utcában található tüchtig boltban a csokoládétermékek valószerűtlenül széles skálája várja a betérőket, ha pedig a bőséges kínálat és tömött polcok ellenére sem találnák meg az áhitott kakaóterméket, akár rendelhetünk is.
Mi legalábbis itt akadtunk rá az indokolatlan duhajkodás bajnokára, a Mozart cég "csokoládépálinkájára”, mely – 40 százalékos párlathoz híven – kiváló öblítése lehet egy tábla mezei, a sarki diszkontban vásárolt Bocinak.
Kedvkerekítő és társai
Ahogy a tulajdonosa fogalmaz "egy varázslatos, csokiillatú, bonbonokkal, drazsékkal teli, apró csokibolt emlékéből" indult az Azték Choxolat története. Az eredmény egy intim csokizó a Cukor utca 1. szám alatt, ahol a megszokott eszpresszó-cappuccino-melange-hosszú kávé variánsokon túl olyan extrák közül válogathatunk, mint a mentolos-étcsokis kávékoktél, az azték kávé (csípős-édes-vérpezsdítő), a gyömbéres mézes kávé, a málnás fehér csokis kávé, vagy éppen a Fehér mágia névre keresztelt fehér csokis tejeskávé. Az árak 540 és 880 forint között mozognak, a kávét pedig kérhetjük koffeinmentesen, robusta (erősebb), és arabica (gyengébb) alapból is.
Ezen kívül vannak különleges forró csokik (590-840 forint) és varázsfőzetek is, amelyek a "kedvkerekítő", a "búrezzentő" és az "elmelengető" fantázianeveket viselik. Érdemes kipróbálni néhányat Bilák Imre kézműves csokoládéiból, amelyeket szintén megkaphatunk helyben.