Gasztro hvg.hu 2014. február. 26. 12:57

Íme egy világraszóló recept

A gasztronómia kedvelői itthon is egyre többször merítenek ihletet a külföldi konyhából, a nemzetközi trendekből és a távoli vidékek egzotikus ízvilágából. Ehhez adunk egy kis segítséget.

Facebook

Hogyan készül a mandazi? Milyen íze van a tamarindusfa gyümölcsének? Miként lehet a legízletesebben fűszerezni a vörösrákot  és hogyan kell szakszerűen hántolni a rizst? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ Kiran Jethwa, a sokszínű és kreatív séf, a FOX Ínyenc Afrika című gasztronómiai sorozatában.

A műsor különleges kelet-afrikai utazásra invitálja a nézőket Etiópián és Ugandán át, egészen Tanzániáig, hogy bemutassa a helyi specialitásokat. Ám nem csak az egyes fogásokat ismerhetjük meg, hanem azt is, hogyan jutnak az alapanyagokhoz a helyiek, miként termesztik és szerzik be a hozzávalókat, és végül hogyan kerülnek a tányérra a legízletesebb falatok. A séf és a helyi lakosok garnélarák-halászatra, tea- és rizsföldekre kalauzolnak, a leghatásosabb gyöngytyúkfogó technikát is elsajátíthatjuk, és megtanulhatjuk a polip, az osztriga és a kagyló tökéletes elkészítését.

Nagyvárosok finomságai

Akik a fekete kontinens helyett inkább a világ nagyvárosaiban szeretnének barangolni és Párizs, Róma, Barcelona, Prága vagy Berlin kulináris kincseit és legjobb szakácsait megismerni, azok szerdánként a Nagyvárosok ízei sorozattal járhatják be a metropoliszok legfelkapottabb éttermeit. A műsorral olyan Michelin-csillagos éttermekbe nyerhetünk bepillantást, ahová szinte lehetetlen asztalt foglalni, de igazi rejtett gyöngyszemeket is felfedezhetünk, melyeket többnyire csak a bennfentes helyiek ismernek.

A Borkalandok Spanyolországban sorozattal igazi sommelier válhat belőlünk. A műsor minden egyes epizódjában egy spanyol borász ismertet meg bennünket szőlészetével, az adott régió kultúrájával, és az ottani borokhoz leginkább illő ételekkel.

Sült kacsamell zöldbabsalátával és friss zsályával

Hozzávalók:

Sült kacsamell

50 gramm cukor
1 narancs
200 ml húslé
100 gramm teavaj (hideg)
4 kacsamell

Friss őrölt bors

Saláta

500 gramm zöldbab
Fél csomó zsálya
1 gerezd fokhagyma

Olívaolaj

Elkészítés

Sült kacsamell: Karamellizálja a cukrot. Facsarja ki a narancsot, és a levét öntse hozzá a karamellizált cukorhoz. Adja hozzá a húslét, és a harmadát hagyja elfőni. A szószt kis vajdarabokkal teheti sűrűbbé.

Vagdossa be a bőrt, vigyázzon, hogy a húsba már ne vágjon bele, csak a bőrbe. Melegítsen fel egy serpenyőt, helyezze bele a húst bőrrel lefelé és süsse 10 percig. A kacsamellet fűszerezze sóval és frissen őrölt borssal. Fordítsa meg a húst, és süsse 2-3 percig. A kacsamellet vágja darabokra, és hagyja állni 5 percig.

Saláta: Főzze a zöldbabot 6 percig. A zsályaleveleket vágja apróra. Hámozza meg és vágja fel a fokhagymát. Egy serpenyőben melegítsen olívaolajat, és süsse meg a fokhagymát és a zsályát. Adja hozzá az előfőzött zöldbabot, és süsse 3 percig. Sózza meg.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.