Az ország legjobb bortermelői és tisztelőik minden esztendőben közösen ünnepelik egy gálaebéd keretében az Év Bortermelőjét. Az idén február 2-án a Corinthia Hotelben Gálné Dignisz Éva, kiskunsági bortermelőre koccintanak.
Kár lenne szemérmeskedni, s úgy tenni, mintha nem tudnánk, mitől gálaebéd egy gálaebéd. Nyilván nem pogácsát és száraz zsúrkenyérre kenegetett körözőttes szendvicset majszolnak a kiváló borokhoz, amelyeket maga az ünnepelt, valamint a díj előző birtokosai és jelöltjei jegyeznek. Value is money- mondja a művelt borissza, vagyis tudja, hogy az érték megéri az árát, és nem véletlen a több tízezer forintos "ebédjegy".
Ismerkedés, parolázás, beszélgetés közben 24-féle bor kóstolható az Áts Cuveé-től Vida szekszárdi bikavéréig. Hozzájuk köröm közé, bocsánat, kicsit elegánsabban, koktélfalatkákként: csirkemell filé chorizoval / spanyol kolbász/, mini lángos füstölt pisztránggal, Tete de Moine /sajt/ birsalmával, almás-tormás csülök leveles tésztában és serrano sonkás madeleine.
Most már jöhet a borakadémiai elnöki köszöntő, az ünnepélyes díjátadás, nagy taps és lehet asztalhoz ülni. Szalvéta az ölekbe, tálalás, a tányérokat előadja a válogatott séfcsapat: Ádám Csaba /Olimpia/, Bolyki Péter /Corinthia/, Győrffy Árpád /Aranykaviár/, Horváth Szilveszter /La Maréda/, Pesti István /Egykettő/ és Rácz Ferenc /Budavári Fortuna/.
![](https://img.hvg.hu/Img/b2dea50fcee14f6eb810034566fbfb2e/7665d313-7554-403a-b361-52c8fc147242.jpg)
A menü:
Előétel: Tejszínes kecskesajt turbolya esszenciával, édesköménnyel.
Leves: forró kacsa infúzió kacsa mellével, májával és gránátalmás csatni.
Főfogások: tőkehal filé gesztenyehab ágyon gyöngybab koszorúban; rózsásra sült szarvasderék színes céklakavalkáddal és gombás rizsropogóssal.
A fogásokhoz Gálné olasz rizlingje, rozéja, chardonnay-ja, kékfrankosa.
Kis ejtőzés, könnyű séta a bálteremben, levezetésként sajtok és tonkababos, pisztáciás, málnás, csokoládés, citromos, mangós, mandulás, meggyes desszertek, creme brulée, panna cotta, clafoutis, profiterol.
S aztán lehet várni a következő évet, drukkolni a következő jelölteknek.
/Jegyeket – korlátozott számban – itt lehet igényelni./