Gasztro -gy- 2014. január. 08. 20:49

Éhes vagy ma éjjel? Mit evett a Király?

Nincs más, aki holtában ennyire élő lenne. Úgy, hogy akár ő is kérdezhetné: Are you hungry tonight? S nem, nem tévesztettük el Elvis Presley egyik nagy slágerének kezdősorát.

Az Are you lonesome tonight,  vagyis a Magányos vagy ma éjjel? című Elvis dal után több mint szándékos bizonyos Brenda Arlene Butler szakácskönyvének a címe: Éhes vagy ma éjjel? Tekintve, hogy Prestley kedvenc ételeinek receptjeit - korabeli feljegyzésekkel, fotókkal - gyűjtötte össze az immár antikvárnak számító 1992-es kiadású kötetben. A Baltimore Sun annak idején úgy méltatta a kiadványt, hogy a legfontosabb az addigra több mint száz megjelent E.P. memoárból.

Facebook

 Elvis tényleg úgy élt,  mint egy király, de úgy evett, mint egy közember. Mint a legátlagosabb amerikai, aki a legegyszerűbb újvilági kalóriabomba kajákat szereti, kis déli beütéssel. Azokat is lehetőleg éjjel, kora hajnalban - lefekvés előtt. Összehalmozva az édeset a sóssal , ami egyáltalán nem ritka odaát, ahol bárki gondolkodás nélkül egy tányérra pakolja a bevert tojást, a szalonnát, a juharszirupos, palacsintát, az áfonyás muffint. Tipikus amcsi reggeli, amit Prestly különösen szeretett, a nap bármely szakában, amikor éppen ébren volt, kivéve reggel. Az Eggs Benedictet baconnel, cheddar sajttal, és az sem volt baj, ha hagymás pirított krumpli kínálkozott hozzá; a palacsinta-muffin kombó kiegészülhetett a mázas, csokis fánkkal.

A krumpli nemigen maradhatott ki egyik étkezéséből sem, a környezetében a háta mögött "krumpliemberként " is emlegették. Kanalazta kockára vágva bőségesen a falusi zöldséglevesben, vagy zellerrel, hagymával krémlevesként; ette bifsztekhez, disznósülthöz, a basic fasírthoz, sajtburgerhez, a kukorica olajban sütött, borsos panírban megforgatott csirkeszárnyakhoz hasábban sütve, pláne püréként, vagy sóval, borssal, csípős zöld mustárral összenyomkodva. Talán a macaroni&cheese ( sajtos makaróni) vagy a paradicsomos húsgombócos spagetti mellől nem reklamálta. Meg amikor betolt egy-egy hot dogot a stúdiókban, A desszertek közül a különböző piték, gyümölcstorták  / pie / jöhettek számításba, a teljesen szokványos almás, pekándiós, cseresznyés, áfonyás, banános ; kiegészítve a sort a déliek kedvenc fahéjas, édesburgonyás és lime-os, tojáshabos darabjaival.

Apropó, banán. Ha valaki éhes lenne ma éjjel, gyártson egy Elvis szendvicset a Király emlékére: karikázzon fel egy banánt, törje össze két evőkanál mogyoróvajjal, halmozza két szelet világosra pirított toastkenyér közé. Fogpiszkálóval összetűzve melegítse át kivajazott forró serpenyőben, és azonnal falja be.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.