Bár kevesen gondolnák, de Tennessee világhírű whiskey-je, a Jack Daniel’s nagyszerű hozzávalója számos receptnek: tökéletesen illik a sodókhoz, de egy kis adag whiskey kiválóan helyettesíti akár a vaníliát is. Íme néhány vendégváró finomság whiskey-vel!
Jack bácsi édes-csípős partipekánjai
Hozzávalók:
5 dkg vaj
3 evőkanál cukor
60 ml Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
2 evőkanál csípős szósz, vagy ízlés szerint
1,5 teáskanál só
0,5 teáskanál fokhagymapor
40-50 dkg pekándió (félbevágva)
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 150 fokra. A pekándiók kivételével az összes hozzávalót keverjük össze egy nagy serpenyőben. Közepes hőmérsékleten forraljuk fel, közben keverjük simára, majd forraljuk három percig. Keverjük bele a pekándiókat és forgassuk addig, amíg szépen bevonja őket a massza. Terítsük ki a diókat egy tepsiben és süssük nagyjából 30 percig, időnként megkevergetve, amíg a diók ropogósak lesznek. Amikor kész, hűtsük le és tartsuk légmentesen záródó tárolóban.
Lynchburgi cukrozott alma
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj
70-80 dkg hámozott és szeletelt zöldalma
5-10 dkg cukor
0,8 dl Tennessee Whiskey
Elkészítés: Közepes hőmérsékleten olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben. Főzzük az almákat a vajban nagyjából öt percig, keverjük bele a cukrot és a Jack Daniel’s-t. Főzzük tovább addig, amíg a leve sűrű lesz (kb. további 5 perc). Melegen tálaljuk.
Csokis pekándiótorta karamellöntettel
Hozzávalók:
25 dkg pirított és aprított pekándió
6 evőkanál vaj
17 dkg félédes sütéshez használható csokoládé
0,6 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
8 nagy tojás (a sárgája és a fehérje különválasztva)
20 dkg cukor
egy csipet só
porcukor a díszítéshez
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 160-165 fokra. Vajazzunk ki egy huszonhat centis kapcsos tortaformát és szórjuk be liszttel. A csokoládét és a vajat keverjük össze és gőz fölött olvasszuk fel. Adjuk hozzá a whiskey-t és keverjük simára. Vegyük le a tűzről, öntsük egy nagy tálba, majd keverjük hozzá a pekándiót. Keverjük ki a tojássárgájákat 15 dkg cukorral, amíg a massza halványsárga és nagyon sűrű nem lesz. A tojásmasszát öntsük a csokoládémasszához. Verjük habosra a tojásfehérjéket is, majd apránként keverjük hozzá a cukrot és a sót. Addig verjük, amíg szilárd, de nem kemény hab állagú lesz. Óvatosan, három adagban keverjük a tojásfehérjét a csokoládés keverékbe, igyekezve, hogy a lehető legnagyobb térfogatot érje el. Öntsük a masszát a sütőformába, és süssük 40-45 percig. Várjuk meg míg kihűl, majd távolítsuk el a sütőforma oldalát. Szórjuk meg porcukorral, karamellöntettel tálaljuk.