Az Elamen Zrt. és a Hungast Dél-Magyarország szakácsai nyerték meg a METRO Vevőakadémián november 23-án megrendezett Országos KözÉtkeztetői Szakácsverseny (OKÉS) döntőjét. A csapatoknak nettó 420 Ft/adag áron kellett az ételeket elkészíteniük.
Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete, a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) által szervezett eseményre bármely, a közétkeztetésben tevékenykedő vállalkozás nevezhetett. A tíz döntős csapat közül - Junior Harmónia, Fehérház Étterem, Varda Kft., Eurest Kft., Sodexho Kft, Alsónémedi községet ellátó főzőkonyha, Elamen Zrt., Hungast, Bajamenza, Vasi fogadó Kft. – a zsűri a Hungast és az Elamen Zrt. szakácsainak ítélte oda az első helyet. Második helyezést ért el a Sodexho Magyarország Kft. és az Eurest Kft. csapata, a harmadik pedig a Junior Harmónia és a Vasi Fogadó Kft.
A kétfős csapatoknak három óra állt rendelkezésére, hogy elkészítsék és felszolgálják a menüt, és bizonyitsák, hogy nagyüzemi körülmények között is lehet egészséges fogásokat, jót s jól kínálni.bőven félezer forinton aluli nyersanyag normával. A zsűri ellenőrizte az alapanyagok minőségét, mennyiségét és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását is.
A főzéshez használt alapanyagokat a METRO Kereskedelmi Kft. biztosította. "Remek kezdeményezésnek tartjuk az Országos KözÉtkeztetői Szakácsversenyt, hiszen a METRO Kereskedelmi Kft. célja is az, hogy bizonyítsa, nagytételben is lehet kiváló minőségű, friss élelmiszereket vásárolni, legyen szó zöldségekről, gyümölcsökről, hús- vagy halételekről. Szeretnénk formálni az emberek gondolkodását az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásról, nap mint nap azon dolgozunk, hogy jó minőségű élelmiszereket kínáljunk alacsony áron partnereinknek.” – mondta Krubl Yvette, a METRO Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetője.
A győztes menük:
Elamen Zrt. / Kupi Attila és Kupi Attiláné:
Kapros káposztaleves hajdinás galuskával, sonka chipsszel.
Kápia paprika és padlizsánkrémmel töltött jércemell, parajos muffinnal, sütőtökös cukkini rétessel, sáfrányos szeklice mártással.
Kölesfelfújt szilvacsatnival, levendulás joghurthabbal.
Hungast Dél-Magyarország Kft. / Berényi Máté és Minkó Péter:
Afrikai harcsa terin, szezámmagos bundában, tökmagmozaikkal, gyömbéres birsalmapüré ágyon; sütőtökös, zabpelyhes muffin, hagymacsíra koronával
Bőrében izzasztott jércecomb filé, sajtos padlizsán toronnyal, római köményes baconos cukkini roláddal göngyölve, sült kápia szósszal, köles és árpagyöngy rizottóval
Fahéjas csokoládé mousse, narancs tükörben vaníliás céklahabbal, karamellizált körte szeletekkel
A felhasznált alapanyagok kilónkénti ára /METRO/: afrikai harcsa filé 1600 Ft, csirkemell filé 910 Ft, csirkecomb 669 Ft, sertéskaraj 1450 Ft. Sütőtök, padlizsán, angol zeller, cékla, paszternák, csicsóka 182 Ft, cukkini 117 Ft, kápia paprika 500 Ft, savanyú káposzta 189 Ft, növényi csírák 2600 Ft . Szőlő, őszibarack 205 Ft, szilva, alma 156 Ft, körte, birsalma, naspolya 215 Ft. Köles, zabpehely 474 Ft, árpagyöngy 222 Ft, hajdina 849 Ft, vörös lencse 941 Ft.
Megjegyzés: nagyon várjuk az első jelzéseket, hogy mikor, hol tűnnek fel a közétkeztetésben ezek, illetve az ehhez hasonló fogások - a szerk.