Gasztro Neubauer Judit 2013. augusztus. 30. 17:29

Milyen a tökéletes tízórai?

Szeptembertől az általános iskolákban bevezetik az egész napos tanítást, vagyis a gyerekek délután négyig gályáznak az intézményekben. Így még fontosabb kérdéssé válik, hogy mi kerül az uzsonnadobozba.

Mit esznek az európai gyerekek?

Előbb Nyugat-Európában néztünk körbe: mit rejtenek a gyerekek uzsonnacsomagjai? Úgy tűnik, a gondosan kiválasztott tízóraik szép lassan kezdik legyőzni a magas cukor- és zsírtartalmú nassolnivalókat - vagy a régebbi hagyományokhoz való visszatérés, vagy a gondos és körültekintően megtervezett egészségnevelő programok eredményeképpen.

SzJ

Németországban, a Schwarzbrot, azaz a „fekete kenyér” hazájában a gyerekek reggelizés (!) közben a szülőkkel együtt készítik össze a szendvicsdobozukat, amibe sajttal vagy felvágottal megrakott, természetesen teljes kiőrlésű kenyér  és gyümölcs kerül. A tízórai mellé kulacsban viszik az ásványvizet vagy gyümölcslevet, esetleg teát. Az utóbbi években sok iskolában bevezették, hogy az otthonról hozott tízórait egy közös „reggeli” keretében eszik meg együtt a gyerekek az első nagy szünetben.

Spanyolországban a tízórai csomagból nem maradhat ki az ország gasztrokultúrájának szimbóluma, a Serrano sonka. A bagettből készült sonkás szendvics, a „bocadillo de jamón” mellett gyümölccsel és gyümölcslével, vagy tejturmix-szal indulnak el a gyerekek az iskolába.

Belgiumban egyelőre nem sikerült megtörni a fehér kenyér és az édes ízek egyeduralmát. A négyszögletes szendvicskenyerek közé sonka, fokhagymás szalámi, sajt és mustár, csokoládékockák vagy Sirop de Liege (gyümölcsszirup) kerül. A csomagba a gyerekek még joghurtot és almát vagy egyéb gyümölcsöket is kapnak, de ennek „kompenzálására” az édesség sem maradhat el.

Olaszországban az északi és a déli szokások jelentősen eltérnek egymástól, amelynek oka a más-más mentalitásban és életstílusban keresendő. Északon a gyerekek az egész napot az iskolában töltik. Az étkezéseket is az iskola biztosítja, amelynek menüjét dietetikusok állítják össze és juttatják el előre a szülőkhöz. Így az otthoni főzést is össze tudják hangolni a változatos étkezés érdekében. A déli területeken korábban fejeződik be a tanítás, a tanulók otthon ebédelnek és onnan viszik a tízórai csomagot, ami leginkább édesség vagy sütemény. Az egészséges táplálkozásra nevelés érdekében indították el a déli országrészben a „Gyümölcsöt az iskolába” projektet. Ennek keretében gyümölcstermesztők hetente 2-3 alkalommal szállítanak friss árut az iskolákba, de ez még önmagában nem tudta megváltoztatni a régóta meggyökeresedett szokásokat. Így a déli területeken nagyobb arányban híznak el a gyerekek, mint északon.

Néhány országban, mint például Finnországban és Franciaországban is, a gyerekek korán ebédelnek, ezért a tízórai étkezést kihagyják, a reggelit viszont nem. Bögre tejeskávé , tej, croissant a minimálprogram. 

Gy.Zs.

Mi kerüljön az uzsonnacsomagba? Hogyan és mibe csomagoljunk?

Az ideális tízórai csomag nem kell, hogy időigényes és drága legyen, de fontos, hogy megfelelő arányban tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Kis  trükkökkel  nagy sikereket érhetünk el, már ami az elfogyasztás valószínűségét illeti. A színek, formák, apró meglepetések mindig beválnak, és ha a gyerekeket is bevonjuk a összeállításba, akkor még nagyobb az esélyünk, hogy a nap végén kiürült dobozzal térnek haza. 

Szendvics, zöldség, gyümölcs, tejtermék, és innivaló a tökéletes kombináció, persze az is fontos, hogy milyen és miként tálaljuk. A Dortmundi Egyetem kutatást végzett az iskolások körében, és kiderült, hogy kétszer annyi  gyümölcsöt-zöldséget esznek a gyerekek, ha hámozva, feldarabolva, előkészítve kapják. Minél változatosabb az összeállitás, annál jobb.  Akkor  most pakoljuk össze a csomagot: 

  • A szendvics. Korpás vagy teljes kiőrlésű kenyérből, zsemléből, kifliből készüljön. Kísérletezhetünk otthon sós, teljes kiőrlésű lisztből készült muffinokkal is, amik félbevágva és megtöltve változatosságot jelenthetnek a megszokott szendvicsek sorában. A felvágottak helyett egészségesebb és pénztárcakímélőbb alternatíva, ha otthon egészben sütünk le húsokat (például csirkemellet, pulykamellet vagy egész csirkét), és azokat vékonyra szeletelve tesszük a szendvicsbe, ezt válthatja fel időnként a tonhal, vagy a főtt tojás zöldség kíséretében. A vajat és a margarint kiválthatjuk padlizsán- vagy avokádókrémmel, csicseriborsó krémmel, tzatzikivel vagy valamilyen pesztoval, esetleg mustárral. Ha salátát is rakunk a szendvicsbe, azt mindig gondosan mossuk és szárítsuk meg, hogy ne áztassuk el a kenyeret.
  • Tejtermék. Lehet joghurt, tej, tejes turmix  vagy sajt, hasábokra vágva.
  • Zöldségek, gyümölcsök. Lehetőleg a szezonnak megfelelő gyümölcsöket és zöldségeket válogassunk össze, amit hasábokra vagy kockára vágva dobozban vihetnek magukkal a gyerekek. A gyümölcsök közül ősszel választhatjuk az almát, a körtét, szilvát, de akár a szőlőt is leszemezve, külön kis dobozkába, zacskóba téve; télen jöhet a narancs, a banán, a mandarin; türelmes szülők a gránátalma magokat úgyanúgy "szervírozhatják", mint a szőlőt. A banán hamar megbarnul, így ha ezt karikáznánk dobozba, csepegtessünk rá kevés citromlevet. A zöldségek közül a répa, a paprika vagy az uborka, a cukkini csíkokra vágva, vagy néhány szem koktélparadicsom – pláne, ha sárga-piros vegyesen - nagy valószínűséggel elfogy a nap során.
  • Ital. A legjobb az ásványvíz, de jó alternatívát nyújthatnak a 100 %-os gyümölcslevek, és a házilag készített gyümölcsteák. Ha jeges (hideg) teát szeretnénk készíteni, akkor tegyünk 2-3 gyümölcstea filtert a pohárnyi forró vízbe, és hagyjuk ázni a megadott időig. Hígítsuk fel hideg vízzel és ha szükséges, ízesítsük mézzel.
  • Csomagolás. Ne felejtkezzünk meg a papírszalvétáról, evőeszközről sem. Már az is kedvcsináló, ha  együtt választjuk ki a gyerekekkel, mi legyen a hét vagy a hónap színe, mintája. A gyerekek azt is szeretik, ha saját maguk által dekorálható dobozokban viszik az uzsonnát. A környezettudatosság jegyében érdemes újrahasznosítható csomagolást használni

    Az iskolakezdéssel gyerekekre és szülőkre is sok teher és izgalom hárul. Az uzsonnamenü egy hétre előre való megtervezésével, előkészülettel, a heti közös bevásárlással minimálisra csökkenthető az ezzel töltött idő.

    S ahogy a gyerekek egyre nagyobbak, annál inkább bevonhatjuk őket a munkába. Így még a főzés, a gasztronómia iránti érdeklődésüket is felkelthetjük. A cél: egészséges, energikus, vidám gyerek - egész nap. Legalábbis, amennyiben és ameddig rajtunk múlik.