Gasztro -gy- 2013. június. 19. 18:24

Mindent bele - a karcagi hungarikum

Nem véletlenül tartotta május végén pont Karcagon ülését a Hungarikum Bizottság. Itt hozták tudomására ország-világnak, hogy a helyi birkapörkölt bejegyeztetett a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Hirdeti is ezt plakátján a jövő hétvégén esedékes 15. Karcagi Birkafőző Fesztivál.

Tud örülni, ünnepelni az ily hírek hallatán a magyar, dagadnak büszkén honfi keblek, pláne ha valami ehetőről van szó. A birkapörkölt pedig nagyon is az. Kivált, ha karcagi, mert az tényleg különlegesség, más fertálya nincs az országnak, ahol ugyanígy készítenék. Másfél évizede már saját fesztiválja is van, az idén június 28-29-én is vagy száz főzőmestert várnak a karcagi Múzeumparkba immáron hungarikumot rotyogtatni. Persze nem hiányoznak majd a helybeli kézműves termelők sem, és vására lesz más hungarikumoknak is.

Az egész országból s a határokon túlról is idesereglő birkapörkölt fanoknak a szombat a nagy napja. Reggel a Nagykun Honvédbanda masírozik végig a városon, és délelőtt tízkor maga a vidékfejlesztési miniszter nyitja meg ünnepélyesen a nyílt színi programot. A főzőverseny délután háromig tart, addig lehet ismerkedni Matyóföld népmüvészetével a Győrffy István Múzeumban, szabadtéri zenés, táncos, dalos folklórt élvezni. A komoly kérdéseket előző nap délután vitatják meg komoly emberek a városháza dísztermében: tudományos tanácskozás a magyar merinó juhfajta tenyésztésének helyzetéről és lehetőségeiről.

Estére valószínűleg elfogy az utolsó adag birkapörkölt is - arrafelé emberes adagot szokás porciózni három decis merőkanállal - , és lehet csápolni, mások mellett, a United együttesnek.

Az autentikus karcagi birkapörkölt június végén, július elején  éppen az óceánon túlra is készülődik. Viszi a nagykunok hírét- ízeit Washington D. C-be, a Smithsonian Folklife Festivalra. Szívesen ott lennénk, hogy lássuk az amcsik képét, amint szembe találják magukat a birkafőző edényből rájuk mosolygó birkafejjel. Elébb ketté fűrészelik- hogy az agyvelőt külön főzzék az ételbe - , fűszerezik, aztán egybekötik, s úgy teszik a hús közepébe, tetejére.

karcaginfo.hu

Erről bárki városlakó meggyőződhetett, akinek volt akkora szerencséje, hogy a tavalyi Budai Gourmet-en  Csontos György pásztor , többszörös aranyfokozatos, fesztiválgyőztes főzőmester és Kolostyák Gyula, a Karcagi Birkafőző Baráti Társaság alapító tagja bográcsának közelébe férkőzhetett. Pardon, főzőedényéhez. Mert ezt a pörköltet nem bográcsban, hanem speciális zománcos vagy fekete , 33 - 36 literes, vastagfalú öntöttvas lábasban főzik. Azért ilyen méretes, hogy egy egész állat a nyúzás, zsigerelés után beleférjen. Nem csak a karcsún faggyús színhúsokat, de minden alkatrészét felhasználják. Megy bele lába, feje, farka, nyelve, összes belsősége - lép, vese, szív, tüdő, pacal, máj - csöves paprikával, őrölt fűszerpaprikával, hagymával, fokhagymával, sóval, borssal. Megvan ennek a rituáléja, mikor, mi kerül az edénybe, ami alá lehetőleg akácfával gyújtanak.. A karcagi birkapörkölt vízet nem lát, ezt tényleg pörkölik. S a hiedelmekkel ellentétben nem kell hozzá vörös bort sem löttyenteni,legfeljebb  utána ajánlatos valamely kunsági kadarkával koccintani.