Vannak népek, akik a meleg ellen meleget vetnek be, de azok nem mi vagyunk. Ilyentájt leginkább hidegre vágyunk a konyhában is.
Összecsuktuk az esernyőket, kinyitjuk a napernyőket. Évszakváltás szokás szerint elmaradt. A tavasz két évszakból állt, úgyis mint tél és nyár. Nagyon úgy néz ki, hogy most szerencsére nemcsak a naptárban tombol az utóbbi. Kinek van kedve ilyenkor főzni? Ha nem is napra pontosan, de tavaly júniusban tettük fel ugyanezt a kérdést. Gyanítjuk, hasonló magasságokba kúszhatott a hőmérő higanyszála, nem kell a meteorológiai intézettől tudakolnunk, hány fok volt egy évvel ezelőtt ilyenkor.
Egyértelműen voksoltunk is, hogy meleg ellen hideget. Aki nem hiszi, járjon utána, legfőképpen azért, mert megtalálja a jó kis hideg, gyümölcsös levesreceptjeinket: itt.
Most a zöldségfronton nyomulunk, főleg azért, mert Chili&Vanilia, azaz Mautner Zsófi mielőtt balta helyett fakanállal felszállt volna a WizzAir debütáló bakui járatára, hogy sürgősen tanulmányozza az azeri gasztronómiát, kihirdette a legjobb hideg nyári levesek toplistáját. Mármint, amik szerinte a legjobbak. S mi hiszünk neki, mert meglehetősen vonzónak tűnik, hogy minimális vagy nulla hőhatás, és elég a turmixgépet bekapcsolnunk. Beledobálunk ezt-azt, s lőn "levesbe bújtatott tökfőzelék", avagy hideg tökleves kaporolajjal; joghurtos sóskakrémleves, zöldfűszeres, édes-savanyú zöldbab vagy éppen mentás avokádó-krémleves. Abszolút kedvencünk a kenyérrel sűrített, fokhagymás uborkagazpacho, legabszolútabb a kovászosuborka-leves (az már tavaly is megvolt nekünk, és megunhatatlan). A tíz legjobb leves toplistája és receptek a blogon.