Orrfacsaró bűz az éttermekben
Vajsavval üldözi el a vendégeket egy konkurens tulajdonos vetélytársai éttermeiből. Új gasztro kriminalisztikai jelenség Csehországban.
A Morva-Sziléziai kerület második legnagyobb városában, Havírovban, már két vendéglátóhelyet ért meglehetősen szokatlan támadás az elmúlt napokban. Egy eddig nem azonosított, a bejárati biztonsági kamerák felvételei szerint 30-40 év körüli férfi vajsavval locsolta le a padlózatot. A színtelen, maró folyadék rendkívül kellemetlen szagú, még a legjobb étvágyú vendégeket is menekülésre késztetheti. Elég,ha csak arra gondolunk, a vajsav – más néven butánsav – okozza az avas vaj büdösségét;természetes előfordulási helye még az emberi izzadság…
A kárvallott tulajdonosoknak nincs más választása, mint átmenetileg bezárni elgázosított éttermüket. Nem elég ugyanis a padlózatot felmosni - a vajsav jól elegyedik vízzel -, több órás, alapos szellőztetéssel űzhetik csak el az orrfacsaró bűzt. Kérdés persze, hogy aznap még hány vendégnek van kedve visszatérni egy jó kis káposztás, knédlis, szaftos húsra, vagy akár egy pofa sörre.
A cseh rendőrség új gasztro kriminalisztikai jelenségre hívja fel a figyelmet. Szakemberei úgy vélik, egy közeli rivális étterem tulajdonosa béreli fel a vajsavas belopakodót. A kényszerű zárás nyomán keletkező bevétel kiesés,forgalomcsökkenés rövid távú kár, hosszabb távon elveszthetik jó hírnevüket, a vendégek bizalmát a károsult tulajdonosok.