Péntek délután útjára indul a gyönyör. Pohár ki nem ürülhet, torok szárazon nem maradhat. Száznál több borász, ezer bor, több tucat szakértő, megannyi különlegesség vasárnap estig a budapesti Corinthia Grand Hotelben.
A VinCE alig pár esztendő alatt európai színvonalú,igen rangos boros rendezvénnyé nőtte ki magát. Hamar elkényeztette a borkedvelőket azzal, hogy évről évre tavasszal ide kínálja nekik a legjobb borokat, legtekintélyesebb szakértőket és a borvilág emblematikus figuráit.
Legendavadászatra az idén is komoly lehetőség nyílik. Itt van mindjárt az angolok kedvenc pezsgője, a Bolly, ami a 007-es ügynök favoritja is. Eddig 13 James Bond film bubis főszereplője volt. Mi sem természetesebb, mint hogy az 1829-ben alapított Bollinger pezsgőház a királyi udvar hivatalos beszállítója. Az olaszok kedvenc buborékosai sem hiányozhatnak. A methode traditionelle módszerrel készülő Prosecco Villa Sandit egyenesen a főborász,Stefano Gava mutatja be. Piemontból Angelo Gaja érkezik, akit nemes egyszerűséggel a barbaresco királyának titulálnak.
A dédnagypapa által 1859-ben alapított ikonborászat nedűi kivételes élménnyel ajándékozzák meg a borkedvelőket. A VinCE egyik legérdekesebb programjának ígérkezik a Make wine, not war – azaz a Libanonból,Ciprusról,Örményországból. Grúziából, Izraelből érkezett borok bemutatója. A kalauz Angela Muir MW, aki 25 éve járja a világot, hogy újabb és újabb egzotikumokat fedezzen fel, legyen bármely „puskaporos” is éppen a terep.
Folytathatnánk a sort, hiszen a szomszédos Ausztriától Kínáig rengeteg érdekességgel találkozhatunk ezen a hét végén a pesti nagykörúton, miközben derekasan illik helyt állnunk a válogatott hazai pincészetek standjainál. A gasztronómia is szót kér s kap a rendezvényen, nemcsak kóstolók, borkorcsolyák képében, de nem akármilyen záróakkordjaként sem a vasárnapnak.
Az este a Flying Culinary Circus-é, avagy színre lépnek a serpenyők zsonglőrei. A norvég séfcsapat a világ egyetlen utazó szakácsformációja. A fiatal séfek szó szerint a nagyérdemű előtt játszanak tűzzel, vízzel, jéggel. Az akrobatikus főzőmutatványok mögött komoly szaktudás van olyan elismerésekkel,mint Michelin csillagok és Bocuse d’Or aranyérem.
A VinCE 2013 részletes programja: www.vincebudapest.hu