Gasztro hvg.hu 2013. január. 29. 10:28

Fűtsön be tequilával

Télvíz idején, egy fárasztó nap után több mint jó bevackolni magunkat kedvenc fotelünkbe. S inni egy… mit is?

Keresztes Ferenc, a tequila-specialista
redlemon

Ha rumos teára, forralt borra, forró csokoládéra tippel, akkor most nem nyert. Keresztes Ferenc világbajnok mixertől kaptunk néhány téli tequilás receptet, amelyekkel besüthet a nap a poharunkba. Mexikó első számú tequilája, a 100% kék agavéból készülő el Jimador szolgál alapul a koktélok elkészítéséhez, amelyekkel a legnagyobb zimankóban is felmelegíthetjük magunkat.

Spice Ginger Tequila

• 4 cl el Jimador Blanco tequila
• 1 mokkáskanál rozmaringos gyömbéres lekvár
• 1,5 cl cseresznyeszirup
• 2,5 cl lime juice
• 8 cl frissen facsart grapefruit lé

A hozzávalókat egy shakerben alaposan összerázzuk. Leszűrve egy koktélos pohárba öntjük és (igenis!) jeget teszünk bele.

Café Dinner

• 4 cl el Jimador Blanco tequila
• 2 cl kávélikőr
• 1,5 cl bodzaszirup
• 6 levél bazsalikom
• 1 cl lime juice

Mindezt egy shakerben összerázzuk, majd kispohárba szűrjük. A kellemes italt tequila habbal koronázhatjuk meg: ehhez csupán tejszínre, egy kis tequilára, bodza szirupra és egy szifonra van szükségünk. A hab tetejére kávéhomokot szórunk.

Nézzünk egy almás finomságot is, a meleg fúziók világából:

Hot Apple Tequila

• 5 cl el Jimador Raposado tequila
• 15 cl almalé
• 3 cl lime juice
• 2,5 cl cukorszirup

Cukorszirup: 0,5 liter vizet fél kilogramm cukorral felfőzünk. Hozzáadunk 50 gramm fahéjat és 10 gramm szegfűszeget. Majd almalevet forralunk, amit egy bögrébe töltünk. Hozzákeverjük az el Jimador Raposado tequilát, a lime juice-t és a fahéjas, szegfűszeges cukorszirupot. Citromnád keverőpálcával összekeverjük.De ha nincs a kezünk ügyében ilyesmi,sima keverőpálcával is (hosszúnyelű kanállal ) nyugodtan megkeverhetjük,és megihatjuk.

hvg360 Mátraházi Zsuzsa 2025. január. 10. 19:30

Sabján Adrienn kajatortacukrász: „Olyasmit nem vállalok el, amit jobb, ha nem látnak a hűtőbe bekukucskáló gyermekeim”

Jól fizető szakmából piaci szempontból a legrosszabbkor váltott, mégis sikerre vitte vállalkozását. Furcsán indult, de a hermelintorta sem fogott ki rajta. Megküzdött „véres” feladattal is, de nemet mondott a szülést ábrázoló tortára. Elárulja, hogy már nem igazán szereti az édességet, de persze mindent megkóstol, amit készít, és a versenytársak termékeit is elemeznie kell. HVG-portré.