A keleti bazárok, a tengerentúl,Délkelet Ázsia és Európa egyre népszerűbb és színesebb utcai kínálata, a sok-sok piac,a szinte mindenhol feltűnő guruló éttermek vég nélküli evéssel-ivással csábítják az utazókat.
A street food nemzetközi világát fedezi fel és illusztrálja több mint 100 receptjével a Lonely Planet Spanyolországban kiadott gasztronómiai útikönyve. Az utca kulináris műfaja nem csakhogy működőképes bárhol a világon, de egyre népszerűbb a Wall Street-től a chichicastanengoi indián piacig. Címe szerint is A világ legjobb utcai étele(i)-t (La mejor comida callejera) hozza elérhető közelségbe az ételkalauz.
A világ minden tájáról ajánlott válogatás előszavának szerzője Tom Parker Bowles ismert gasztronómiai író, Camilla Cornwall hercegnőjének a fia, egyben a brit trónörökös, Károly herceg kereszt- és mostohafia. Mindenesetre üdvözölendő, hogy még a walesi herceg asztalának a közelében sem alantas sreet food-ot ajánlani. A könyv, azon kívül, hogy megosztja az olvasóval a különböző nemzetek utcai ételeit, egybegyűjtötte a receptjeiket és az útra kelőknek tanácsot ad, a különböző célországokban hol, mit, kiknél érdemes keresni.
Még mielőtt kiéhezünk a könyvben szereplő utcai ételekre, nekünk a közelmúlt úti élményei közül ilyenkor ősz vége felé beugrik a párizsi utcák csalogató gesztenye és óriáspalacsinta illata. A brüsszeli goffri- és krumplisütők, a londoni fish&chips-es büfék, a gironai utcai pecsenyések, Krakkóból az óváros kerekes kocsijaiból árult szezámmagos, mákos kerek perecek, a zakopanei piac áfonyalekvárral megkent, grillezett füstölt juhsajtjai, vagy éppen a bécsi Krapfen, vagyis a fánk. Az effélékből pedig bőven kaphatunk ízelítőt a Bowles által felvezetett könyvben.
Ha messzebbre kalandozunk, a Fűszer-szigetekhez tartozó Zanzibáron kereshetjük az éjszakai piacot a Forodhani kertekben, ahol miközben a hűtött cukornád levét szürcsöljük, a füstben és a gázlámpák fényénél válogathatunk a sokféle helyben grillezett friss halból. Itt minden, ami úszik, nyársra kerülhet, grillezett mogyoróval körítve aránylag olcsón.
Jellegzetes egyiptomi utcai vagy egytálétel a kusheri, illetve kosheri. Kairóban az árusok nagy üstben készítik, és ebből kínálják az állítólag nyugtató hatású ételt, mely vékony tésztából, rizsből, lencséből, csicseriborsóból, karamellizált hagymából, paradicsomból és a fokhagymából áll.
New Yorkban, Manhattanben is rábukkanhatunk a Kelet-Európából bevándorolt askenázi zsidók által meghonosított knisre. A sütőben kisütött krumplispogácsa- vagy gombócszerű ételt hússal, sajttal, hagymával, vagy hajdinakásával, savanyú káposztával, manapság spenóttal töltik. A knish más nemzetek ugyancsak népszerű utcán árult „falánkságaihoz”, az orosz pirozskihoz, az olasz calzonéhoz, a mexikói empanadához, de akár az angol pastyhoz is hasonlítható.
A street food inkább vegáknak ajánlható közel-keleti szendvicse a sabich. A pita kenyérben árult kombinációban grillezett padlizsán, saláta, sósuborka, főtt burgonya, kemény tojás, hummus (csicseriborsóból készült krém), tahini (szezámkrém), amba (mangóból készült savanykás fűszer) és pikáns mangó mártás mind együtt található. Ezt az állítólag iraki eredetű zöldségkeveréket Tel Avivban kedvelik a legjobban, ami a gasztronómiai békét jelképezhetné a leginkább.
A legjobb szendvicsféleség a világon a La mejor comida callejera írói szerint Vietnamban található, ami Kelet és Nyugat kulináris találkozását is szimbolizálja. Az egykori Saigonban, mai Ho Si Minh-városban a némi francia kulináris előzménnyel rendelkező vietnami bagettet, a bánh mi-t bármely utcai árusnál kipróbálhatjuk. Nem okozhatnak csalódást a vietnami majonézzel, daikon retek és ecetes sárgarépa darabkák kíséretében franciakenyérbe ágyazott ,grillezett sertéshús csíkocskák chilis szósszal nyakon öntve.
A street food számos gasztroélménye egy végtelen utazás megannyi újabb állomása, fejezete is lehetne. Az indiai Goa államban portugál örökségként fedezhetjük fel a chouriços-t, a fűszeres kolbászfajtát, amit szekerekről árulnak. Amszterdamban színes papírtölcsérbe „tálalják” nekünk a csatornaváros legjobb sült krumpliját, a patat oorlog-t pirított hagymacsíkokkal a tetején satay mogyorómártással, majonézzel vagy ketchuppel. Montreálban kihagyhatatlan a poutine, ami nem más, mint a sült krumpli, friss ricotta sajt és húslé keveréke. A leggyakrabban előforduló japán utcai étel a takoyaki, a hagymás polipgombóc pedig igazi gourmet csemege.
Street-food a pesti flaszteren |
Mi magyarok nem kerültünk be Bowles jeles válogatásába – kicsit meg is vagyunk sértődve -, pedig igazán nincs szégyenkeznivalónk. Elég csak arra gondolni, hogy manapság, ha Budapest belvárosában forog az idegen a szittya bucit / csülkös/ és a Hun-dogot (nem vicc, jó kis mangalica virsli van benne) épp úgy majszolhatja az utcán, mint a főtt kukoricát, sült gesztenyét ,kürtős kalácsot vagy a lángost. Sőt, már saját Street Food Show-nk is van. A Dining Guide szeptemberben a Hold utcai vásárcsarnokban rendezte meg az elsőt, aminek akkora sikere volt – három nap alatt 11 ezren látogatták -, hogy pár hét múlva, december 6-9. között újráznak. Igaz, mi ezt a street food fesztiválozást is magyarosan csináljuk: itt nem a piac költözik ki az utcára, hanem fordítva. Így odabent állhatunk majd sorba például a Halkakas bisztró harcsás gyrosáért, a Manga Cowboy kéksajtos, ananászos burgeréért, a Papírtigris misos marhaoldalasáért vagy a Szalonspicc zelleres céklahumuszáért. Reméljük, arra jár majd valamelyik Lonely Planet szerkesztő is,mert akkor legközelebb biztos nem hagyja ki a világ 100 legjobb utcai kajája közül mondjuk Hábel Gábor Csöppentősét, a füstölgő vaslapok között sült, lökösházi cipóba bújtatott kolbászt, szalonnát. Apropó, a 101. legjobb köröm közé való koszt vasárnaponként a Szimplakert piac füstöltsajtosánál érhető tetten: forró vaslapon egymás mellett pirítja a kenyérkaréjokat,és a rájuk való kolbásszal, szalonnával, sonkával, paprikával töltött, vaskos füstölt sajtszeleteket. A garantáltan ezerkalóriás adagokhoz pár méterrel arrébb savanyúság, szemközt a söntés csapjából kézműves sör. Aztán már mehetünk is tovább, legfeljebb kicsit lelassulunk, és békésebben szemléljük a világot. |