2012. október. 16. 20:05 MTI Utolsó frissítés: 2012. október. 16. 20:00 Gasztro

A mediterrán konyhát ünneplik a monte carló-i séfcsúcson

A világhírű francia séf, Alain Ducasse meghívására Monte Carlóban gyűlnek össze novemberben a világ vezető szakácsai hogy eszmét cseréljenek gasztronómiai kérdésekben. A találkozóra 25 országból összesen kétszáz szakembert várnak.

A csillagok száma a szokásosnál is nagyobb lesz a hercegségben, a kétszáz séf összesen háromszáz Michelin-csillag birtokosa ugyanis.

A november 16-a és 18-a közötti találkozón elsősorban a mediterrán konyhát ünneplik, emellett megemlékeznek arról, hogy Ducasse 25 évvel ezelőtt vette át Rainier herceg tanácsára és tette igazán híressé Monacóban a Le Louis XV (XV. Lajos) nevű éttermet, amely alig három év múltán már három Michelin-csillagot hozott a séfnek. Azóta a világhírű szakács ugyancsak három-három csillagot szerzett New York-i, londoni és párizsi éttermeivel.

A háromnapos gasztronómiai csúcson nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos és a modern konyha közötti kontrasztokra, az északi és a déli országok konyhái közötti eltérésekre - derült ki a szervezők közleményéből. A Riviéra konyhájának külön napot szentelnek: bemutatják a vidék száz legszebb termékét.

A meghívottak között vannak a világ vezető séfjei, így Joel Robuchon, Michel Guerard, Rene Redzepi és David Chang.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?