Miközben nálunk dobozos Coca-Colával koccint a miniszterelnök, más öntudatos népvezér éppen kiönti országa poharaiból a kapitalista mámor italát. Igaz bolíviai csak mocochinchit iszik, ha 26 ezer évenként korszakot vált.
Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír, hogy 2012. december 21-én a Titikaka-tavi Nap szigetén ünnepélyes keretek között kiutasítják a Coca-Colát Bolíviából. David Choquehuanca külügyminiszter szerint lehetetlenség lenne új világot építeni olyan itallal, ami multinacionális rablóbandák pénztárcáját dagasztja, ahelyett, hogy a közösség gyarapodna.
A tárcafelelős ezt éppenséggel Evo Morales miniszterelnök nagygyűlésén jelentette ki, úgy hogy feltételezhető, főnöke csak egyetérteni tud a dologgal.
A közösség gyarapodásának éppen ideje Dél-Amerika legszegényebb országában, ahol a lakosságnak több mint a fele indián.
Igaz, hogy az inkák leszármazottai, de a maja naptár körköreit tapossa nekik a kormány, különben mi más oka lenne a decemberi világváltásnak. A maják kissé bonyolult időszámítása alapján éppen kitelik 26 ezer esztendő.
Téves következtetések szerint ez lenne a világ vége, de az értők tudják, éppenséggel új ciklus kezdődik. Ahogy Choquehuanca ígéri: kezdetét veszi az élet közösségi kultuszának ciklusa.
Ehhez viszont nemzeti ital dukál: mocochinci. Ezt mindig is árulták minden utcasarkon, de most már nem kell majd a népnyomorító nagytestvér árnyékában dermedeznie, még akkor sem, ha egyébként is csak hidegen jó. A receptje meg egyáltalán nem titkos. Mi is utánanéztünk a világhálón, ebben a melegben nekünk is jól jön: fél kiló szárított/aszalt őszibarackot leforrázunk 3 csésze vízzel, és hagyjuk egy-két órát állni a saját levében.
Aztán teszünk hozzá egy csésze nádcukrot, beledobunk két rúd fahéjat, pár szem szegfűszeget, felöntjük még egy narancs kifacsart levével, reszelünk hozzá kevés citromhéjat, és főzzük, amíg a barack megpuhul. Addigra az egész holmi szép rozsdás színbe is vált, meg is érdemel plusz maréknyi fekete mazsolát, amivel még fél órácskát főzzük.
Lehúzzuk a tűzről, alaposan kihűtjük-lehűtjük. Ha már elég hideg, hörpölhetjük, kanalazhatjuk. Készíthetjük több cukorral, sziruposabban is, amit aztán jeges vízzel hosszú lére eresztünk, de a gyümölcsökből minden pohárba jusson pár szem.