Gasztro -gy- 2012. augusztus. 10. 09:11

Mocochinci az új világ itala - recept

Miközben nálunk dobozos Coca-Colával koccint a miniszterelnök, más öntudatos népvezér éppen kiönti országa poharaiból a kapitalista mámor italát. Igaz bolíviai csak mocochinchit iszik, ha 26 ezer évenként korszakot vált.

Nemrégiben bejárta a világsajtót a hír, hogy 2012. december 21-én a Titikaka-tavi Nap szigetén ünnepélyes keretek között kiutasítják a Coca-Colát Bolíviából. David Choquehuanca külügyminiszter szerint lehetetlenség lenne új világot építeni olyan itallal, ami multinacionális rablóbandák pénztárcáját dagasztja, ahelyett, hogy a közösség gyarapodna.

A tárcafelelős ezt éppenséggel Evo Morales miniszterelnök nagygyűlésén jelentette ki, úgy hogy feltételezhető, főnöke csak egyetérteni tud a dologgal.
A közösség gyarapodásának éppen ideje Dél-Amerika legszegényebb országában, ahol a lakosságnak több mint a fele indián.

Igaz, hogy az inkák leszármazottai, de a maja naptár körköreit tapossa nekik a kormány, különben mi más oka lenne a decemberi világváltásnak. A maják kissé bonyolult időszámítása alapján éppen kitelik 26 ezer esztendő.

Téves következtetések szerint ez lenne a világ vége, de az értők tudják, éppenséggel új ciklus kezdődik. Ahogy Choquehuanca ígéri: kezdetét veszi az élet közösségi kultuszának ciklusa.

Ehhez viszont nemzeti ital dukál: mocochinci. Ezt mindig is árulták minden utcasarkon, de most már nem kell majd a népnyomorító nagytestvér árnyékában dermedeznie, még akkor sem, ha egyébként is csak hidegen jó. A receptje meg egyáltalán nem titkos. Mi is utánanéztünk a világhálón, ebben a melegben nekünk is jól jön: fél kiló szárított/aszalt őszibarackot leforrázunk 3 csésze vízzel, és hagyjuk egy-két órát állni a saját levében.

wikipedia.org

Aztán teszünk hozzá egy csésze nádcukrot, beledobunk két rúd fahéjat,   pár szem szegfűszeget, felöntjük még egy narancs kifacsart levével, reszelünk hozzá kevés citromhéjat, és főzzük, amíg a barack megpuhul. Addigra az egész holmi szép rozsdás színbe is vált, meg is érdemel plusz maréknyi fekete mazsolát, amivel még fél órácskát főzzük.

Lehúzzuk a tűzről, alaposan kihűtjük-lehűtjük. Ha már elég hideg, hörpölhetjük, kanalazhatjuk. Készíthetjük több cukorral, sziruposabban is, amit aztán jeges vízzel hosszú lére eresztünk, de a gyümölcsökből minden pohárba jusson pár szem.

hvg360 Matalin Dóra 2024. december. 18. 19:30

Mazzag Izabella, az Azahriah-film rendezője: Az a hitvallásom, hogy nem kell mindent érteni, néha elég csak érezni

Elvégezte a Táncművészeti Egyetemet, de tudta, hogy az SZFE-re kell járnia. A Színművészeti átalakítása óta szimbolikus rémálmai vannak. <strong>Falkám című filmje sikere váratlanul érte, azóta állandóan a pszichés betegségről kérdezik. </strong>Szívesen válaszol, mert sok pozitív visszajelzést kap, hogy mennyi embernek segít ezzel. HVG-portré.