Gasztro I. N. 2012. március. 08. 21:00

Milyen pincészetet lehet felépíteni félmilliárdból? Megnéztük

Kevés manapság az őszinte borász, aki nem titkolja, hogy fajélesztővel és irányított erjesztéssel dolgozik, és aki nem rejti a véka alá, hogy a népszerű is lehet szép. A villányi Günzer Tamás ilyen ember, akinek ráadásul most készült el új, félmilliárdos szőlő- és borfeldolgozó üzeme. Ott jártunk.

Essünk is gyorsan túl a kötelező kűrökön: igen, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap pályázatán nyert Günzer Tamás Pincészete sok pénzt, nagyjából 250 millió forintot – a teljes beruházás mintegy félmilliárd forintot tett ki. Az új, 1200 négyzetméteres komplexumban szép új tárolótartályok, hordók és technológiai gépsor várja a szüretből beérkező tárolni, érlelni és feldolgoznivalót.

Izsák Norbert

Ez már akkora beruházás, hogy bejelentkezik a megnyitóra Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Tiffán Zsolt borász, országgyűlési képviselő és a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is, ám végül mindketten lemondják a fellépést. Helyettük köszöntőt mond Gombos Sándor, az MVH Somogy megyei vezetője, aki ráadásul az ifjú Günzert is oktatta még két évtizeddel ezelőtt. A szakember a korszerű szennyvízgazdálkodási rendszert dicsérte, míg Tiffán Zsolt üdvözlő levelében reményét fejezte ki, hogy „a pancsolók a múlt ködébe vesznek”. Hát, nem lennénk a pancsolók helyében.

Korona, ima és belépőbor

Aztán Villány polgármestere, Takács Gyula emelkedik szólásra. A gyors kétezer éves ív felvonása után többször megkoronázza virtuálisan Günzer Tamást, ám a korona nem sokáig maradhat a derék borász fején, mert Lelkes József katolikus plébános inkább az Úristennek ad hálát, majd megimádkoztatja a nagyjából százfős vendégsereget. Miközben szalagot vágnak a notabilitások, addig mi teszteljük a kitett finomságokat: a töltött kifli hibátlan, ahogyan a Günzer alapborok is. A 2011-es rosé friss, szénsavas, ahogyan a Mont Blanc cuvée is. Mégis – nyilván – szénsavban elbújhatnak a csodálatos Irsai Olivér gyöngyözőbor mellett. Erről, mármint a fajtáról, kiderül, hogy Günzer mester kedvence is. És ezen a ponton valami átszakad bennünk: évtizede halljuk ugyanis különböző elismert borguruktól, hogy az Irsai Olivér afféle „belépőbor”, ezzel lehet megszeretni a minőségi alkoholokat, ám aztán illik továbblépni, és trendibb, furmányosabb borokért lelkesedni. Günzer Tamás azonban gyermekien őszinte, és ez teljesen lefegyverez, már csak azért is, mert mi magunk is az illatos Irsai titkos rajongói vagyunk.

És hálásak. Hálásak a sorsnak, Istennek és Günzer Tamásnak, hogy utóbbi nem maradt az állattenyésztés mellett. Merthogy az ünnepelt borász 12 éven át szarvasmarhákkal foglalkozott, de 2000-ben egy ismerőse benevezte egyik vörösborát egy nagy versenyre, amin olyan jól szerepelt a nedű, hogy Günzer csapot-papot otthagyva főállású borász lett. Ma 44 hektáron gazdálkodik, területe Villány legjobb dűlőiben, például az Ördögárokban, a Jammertálban és a Bocorban található. Az onnan kikerülő szőlők fajélesztő és irányított erjesztés során lényegülnek át szép fajtaborokká és nemes cuvée-kké. Pinot noirja és merlot-ja is csodálatos, néhány éve Magyarország legjobbjaivá választották őket.

Izsák Norbert

Szóval, Günzer Tamás megérdemelte az új üzemet. Az épület egyébként a Wunderlich Pincészet mellett és Gere Attila komplexumával szemben található, és – a körünkben szolidan poharazgató Jánoki-Kis Viktória építész szerint – már csak azért is dicséretes alkotás, mert „nem kíván többnek látszani annál, ami”. A külső téglaborításnak nincs lábazata, belül viszont úgy próbált kicsit ódon hangulatot teremteni az építész, hogy boltozatos mennyezetet tervezett bele. Ami az épületnek jól áll, annak ellenére, hogy nem ez a lényeg. A lényeg, hogy már érlelődnek a 2011-es vörösek: a Cabernet Franc, valamint az új cuvée is sokat ígér.