Gasztro hvg.hu 2011. december. 31. 14:06

Az év legnépszerűbb receptjei

Mindig nagy érdeklődéssel figyeljük, mely anyagaink nyerték el olvasóink tetszését. Most nem csak megnéztük, hanem közkinccsé is tesszük, melyek voltak az év legnépszerűbb receptjei. Akik eddig lemaradtak róla, jövőre is elkészíthetik.

Így készül a jó húsleves

A legtöbben arra voltak kíváncsiak, hogyan is készül egy igazán jó húsleves. Jó húslevest csak türelemmel és kiváló arányérzékkel lehet készíteni. Aki siet, és csak úgy nagyjából figyel oda főzéskor, az legfeljebb a zacskós leves színvonalat éri el Azt ugyanis nem lehet elrontani, mert már eleve rossz. Próbálkozhatunk még esetleg házias ízű kocsonyás húslevesalappal, de inkább ne háziast csináljunk, hanem házit, és nem ízűt, hanem ízest. Éppen elég, ha „elismert” szakács reklámozza az ilyesmit a tévé képernyőjén. Kapcsoljuk ki a készüléket, és inkább menjünk a konyhába. Ám ne a minestronéba beleférő, némi olaszos kapkodással, mert a húsleves megköveteli magának az időt és a figyelmet. Persze, az asztalhoz ülők hálája a következő főzésig üldözni is fog minket – írja a népszerű cikk szerzője.

Az egyik legkedveltebb téli étel háromféleképpen

A fenti címmel megjelent anyagunk is igen sokak figyelmét érdemelte ki. Írásunk arra mutatott rá, hogy a savanyú káposzta amellett, hogy remek téli vitaminforrás, tud nagyon finom is lenni, de fő érdeme, hogy nagyon jól használható különféle húsos egytálételek készítéséhez is. Megtudhattuk azt is, hogy ha egy francia vagy spanyol étteremben rakott káposztát rendelnénk, igen furcsán néznének ránk. De meglepetések itthon is érhetnek bennünket, mert nyilván, mint sok mást, ezt a közkedvelt téli ételt is ahány háziasszony, annyiféleképpen készíti el. A konszenzus, hogy az egyetlen, ami nem hiányozhat egy valódi rakott káposztából, a savanyú káposzta. Felevenítésként olvassuk el az eredeti írást.

A világ legegyszerűbb süteménye

Aréna 2000

A harmadik helyre egy remek édesség kúszott fel, mégpedig a clafoutis, amely a világ egyik legegyszerűbb, ámde annál finomabb süteménye. A palacsinták és piték, gyümölcsös piskóták kedvelői bizonyára rajonganak érte, mert olyan, mintha ennek a három édességnek a tésztája keveredett volna össze benne. Az eredeti recept szerint fekete cseresznyével készül, de változataiban bármely szezonális gyümölccsel elkészíthető.

A finomság amúgy a francia konyha nagy találmánya. Nem túl édes, de annál gyümölcsösebb desszert. Magyarul tejes piteként is rátalálhatunk a szakirodalomban. Az édesség a 19. században vált nagyon népszerűvé Franciaországban, majd a 20. században egész Európát meghódította. Ott a helye a mi konyhánkban is, a receptért kattintsunk!

A tökéletes padlizsánkrém

Hát ennek igazán örölünk, toplistás lett a nagy kedvenc is. A jellegzetes püspöklila padlizsánból sokféle fogás készíthető, de talán a legnépszerűbb a padlizsánkrém. A borbároktól a fine dining éttermekig lépten-nyomon asztalra kerül. Érdemes elkészíteni otthon is. Az alapkrémet aztán tucatjával variálhatjuk. Igazán kiváló pirítósra kenve, friss házi kenyérrel, pitával előételként, de akár főszereplőként is felléphet. Mielőtt nekilátnánk a különböző padlizsánkrémes receptek elkészítésének, nézzük csak, mire kell ügyeljünk, ha eddig nem tettük meg.

Pofonegyszerű reggelik 15 perc alatt

chow.com

Bizonyára sokunk problémája, hogy legfeljebb hétvégén jut idő a meleg reggelire, a hétköznapi rohanásban pedig marad a hideg tejes-müzlis kombó, vagy az sem. A mostani pár perces ötletekkel erre kínálunk gyors megoldásokat. Mert a reggelizés jogosultságát kár vitatni, és ha már felkelünk kicsit korábban, tegyük a hajnali készülődést is kellemesebbé. Készíthetünk például reggeli pizzát pitából, vagy grillezett sajtos, lekváros szendvicset, gyors sonkás polentát, de akár kenyérszeletben sült tojást is. Itt mindegyikhez talál receptet.

Tökéletes töltött káposzta, 313 éves recept alapján

Nem lepődtünk meg, hogy karácsony közeledtével sokakat érdekelt a töltött káposzta. A „káposztás hús – a magyarok címere” akkor vált a konyhánk egyik legegyedibb történelmi fogásává, amikor a török szárma, azaz töltike a savanyított káposztával frigyre lépett a régi erdélyi kemencékben. A kézfogó eredménye a világ egyik legfinomabb étele lett, ami nem maradhat el a karácsonyi asztalokról sem. Hogyan készül ez a csoda manapság? Íme a recept, amely a 17. századi eredeti leírás alapján – Szakáts Mesterségnek Könyvetskéje – a mai ízléshez lett igazítva. És még szilveszterkor is jól jöhet.

Tökéletes tojásos nokedli

Nincs az a fennkölt tányérsznob, aki fine dining ide vagy oda, ne gyengülne el egy adag jól elkészített tojásos nokedlitől. Pláne, ha a hozzá feltétlenül dukáló fejes salátával, szezonálisan kovászos uborkával is kábítjuk. De tényleg, nem ismerünk olyan embert, aki ne szeretné a nokedlit (most nem mennénk bele a nokedli-galuska polémiába), így ez a fogás tuti, hogy ott szerepel minden kosztosok kívánságlistáján. Nem véletlenül gerjednek rá a retro bisztrók, éttermek. Elkészíthetjük otthon is, mégpedig így!

A tökéletes narancslekvár

Téli napokon felér egy hangulatjavító fényterápiás tréninggel, ha narancslekvárt készítünk. Az angolok kedvenc lekvárja nemcsak a reggeli pirítóshoz, kalácshoz, de szárnyashúsokhoz is kiválóan passzol. Narancslekvárt készíteni otthon sem ördöngösség, és biztosak lehetünk benne, hogy csak gyümölcsöt és cukrot tartalmaz. S persze sokkal gazdaságosabb, mintha boltban vásárolnánk meg a nem egyszer – szerencsésebb esetben – nagyobb részt csak színezett zselatint tartalmazó készítményt. Ha kedvet kaptunk a finom házi narancslekvárhoz, bármikor hozzáláthatunk.

Erre jó a pangasius

Kovács Gábor

Túl vagyunk a karácsonyon, de hol van az megírva, hogy csak olyankor lehet halat enni? Mi azt mondjuk, legyen része minél többször az étrendünknek.Toplistás cikkünkben a pangasiust mutattuk be, itthon az egyik legkelendőbb hal amúgy is. Népszerűsége különösen az éttermekben érhető tetten, kedvező árának és könnyű feldolgozhatóságának köszönhetően.Az olcsóság persze nem véletlen,a tenyésztés körülményei több mint vitatárgyát képezik. Kezdetben ez is „normális hal” módjára élt, de szerencsétlenségére a természet olyan tulajdonságokkal ruházta fel, hogy a fazékba teremtődött. Húsa elég tömör, könnyedén és tökéletesen filézhető, íze nem karakteres, viszont könnyen átveszi a fűszerek aromáját, és szinte valamennyi konyhatechnikai eljárással elkészíthető.

Kimondhatatlan nevű sütemény

A sort pedig szintén egy desszert zárja. Nem is akármilyen nevű süteményről van szó, így lassan mondjuk, hogy mindenki megértse: Zwetschgendatschi. Nem megy? Ha ilyenkor is van szilvánk, akkor csak süssük és együk meg az egyik legszuperebb szilvás sütit. Legfeljebb nem szólítjuk meg.