Gasztro -gy- 2011. december. 16. 16:50

A hét receptje: karácsonyi ujjgyakorlat naranccsal

Meg vannak számlálva a napjaink, sőt már az óráink is. Bevásárló listával a kezünkbe tépázzuk az idegeinket meg szeretteinkét, még mielőtt egymás nyakába borulnánk a karácsonyfa alatt. Nincs más hátra, mint egy nyugtató, illatos vízfürdő. Nekünk és a narancspudingnak.

A kevés hozzávalóval egyszerűen elkészíthető desszert kellemes ujjgyakorlat a karácsonyhoz. A reszelt narancshéj illata már az ünnepet idézi. A citrusos krémet karamellel bevont formákban tesszük vízfürdőbe, ettől lesz igazán édes, könnyű finomság. A hozzávalók beszerzésével sem kell külön nyüglődnünk. Legalább egy-két narancs ilyentájt biztos akad otthon a gyümölcskosárban, tojás és cukor az alapkészletben, a csapból meg csak folyik a víz.

Hozzávalók (4 személyre)

30 dkg cukor
½ pohár víz
4 tojás+2 tojássárgája
1 nagyobb, hibátlan héjú narancs
6 dl narancslé
Mentalevelek a díszítéshez (elhagyható)

HVG

A cukor felét lábasba kanalazzuk és hozzálöttyintjük a vizet. Nagy lángon fakanállal addig kevergetjük, míg a cukor elolvad. Aztán visszavesszünk a hőből, hogy le ne égjen, hanem szépen karamellizálodjon a szirupunk. Akkor jó, ha sötét aranyszínű. Négy magas falú sütőformába (pudingforma) szétkanalazzuk a karamellt, óvatosan körbeforgatva, hogy mindenütt bevonja az edénykék falát.

Most már jöhet a puding, amihez szétválasztjuk a négy tojásból a sárgáját, és a plusz két sárgáját is hozzáadjuk (a fehérjét később felhasználhatjuk). Lereszeljük a narancsunk héját, de résen kell lennünk, nehogy belekerüljön a fehér részből is. Nélküle is bírnak keserű perceink lenne, vele meg biztosan. Különben sem árt, ha ép marad a narancsunk, mert a filézett gerezdek még jól jönnek a végkifejletnél. A narancsreszeléket a tojássárgájához adjuk, óvatosan összekeverjük úgy, hogy ne habosodjon, csak szépen simuljon össze. A narancslét lábasba öntjük, hozzáadjuk a maradék cukrot, és a már szokásos módon olyan sűrű sziruppá főzzük, míg nagyjából az egész mennyiség a felére csökken. Na, ennek nem kell szín, nekünk pont sápadtan lesz jó. Kicsit hűtjük, mert a szirupot langyosan házasítjuk össze a narancsreszelékes tojássárgájával (ha csak nem akarunk cukros, narancsos rántottát a pudig helyett).

Kézi habverővel addig cirógatjuk, míg teljesen homogén krém lesz. S még ebbeli állapotában sem árt átszűrni mielőtt a karamellel bevont formákba szétosztjuk. A formákat peremes tepsibe állitjuk, amit 1-2 cm magasan feltöltünk vízzel, és indulhat a 150 fokra előmelegített sütőben a vízfürdőzés, gőzölés. Körülbelül 50 percre lesz szüksége a pudingnak ahhoz, hogy megszilárduljon, s azzá váljon, amit elvárunk tőle. Közben mi is vehetünk egy illatos fürdőt, vagy lapozgathatjuk az Ízek és kultúrák sorozat 8. spanyol kötetét (HVG Kiadó 2011), ha a recept szülőföldjéről többet szeretnénk tudni.

A formákat kivesszük a sütőből, hagyjuk langyosodni, majd pár órára még betesszük a hűtőbe is. Tálaláskor egyenként meleg vízbe mártjuk a formákat, majd gyors mozdulattal tányérra fordítjuk a pudingporciókat. Körberakjuk a megmentett narancsgerezdekkel, s ha van, mentalevéllel díszítjük.

Tipp: Ha szeretjük a fahéjas ízt, akkor a narancslés szirupba tehetünk egy fahéj rudat is, de vegyük ki, mielőtt hozzákerül a narancshéj reszelékes tojássárgája. A nyakunkon maradt tojásfehérjékből cukorral kemény habot verünk,s azonmód a puding mellé kanalazzuk.De a 4 tojásfehérjéből 40 dkg porcukorral, fél citrom levével vízgőzben sűrű masszává verve, habcsókokat is gyárthatunk a pudinghoz,no meg a karácsonyfára.Lisztezett,vajazott sűtőlapra kiskanállal apró halmokat kanyarintunk belőle,egészen kis lángon inkább szárítjuk,mint sütjük.

www.izek.hvg.hu