Az Onyx séfje a szakácsolimpia európai döntőjében
Széll Tamás, az Onyx étterem sous -séfje és segítője, Rácz Krisztián képviselheti a magyar szakácstársadalmat a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsolimpia európai döntőjén Brüsszelben, miután pénteken megnyerték a verseny magyarországi döntőjét.
A második helyezett, Szabó László és segédje, Deák Ádám egy hétig sztázsolhat a salzburgi Ikarus étteremben, a harmadik helyezett Volenter István és segédje, Benedek Barnabás pedig szintén egy hétig az egyik Michelin-csillagos budapesti étteremben.
A HOVENTA szakkiállításon megrendezett versenyen a hazai elődöntőkből kikerült nyolc legtehetségesebb séf mérhette össze tudását. A zsüriben pedig olyan szaktekintélyek vettek részt,mint Molnár B. Tamás (Magyar Gasztronómiai Egyesület), Vomberg Frigyes (oktató), Litauszki Zsolt (tanácsadó séf), Nyíri Sándor azaz Szása (Aranykaviár) és Christian Meyer, aki húsz évig volt a Michelin kalauz hivatásos inspektora, s már jó ideje figyelemmel kiséri a magyarországi gasztrónomiai életet.
A versenyzők hal és hús kategóriában készítettek fogásokat,erre 5 és fél óra állt rendelkezésükre. A fő alapanyag a nyelvhal (egyenesen Doverból), a garnélarák és a Labal Rouge minősítésű szabad tartású csirke volt, amelyeket a METRO bocsájtott a versenyzők rendelkezésére. A győztes menü:tanyasi sült csirke kukorica textúrával és fűszer salátával;nyelvhalfilé garnéla carpaccioval, rizottó ropogóssal és répapürével.
A Bocuse d'Ort, a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvényét több mint húsz éve hívta életre Paul Bocuse mesterszakács, a verseny névadója és elnöke.
Az esemény mára világversennyé nőtte ki magát, a válogatásokon és országos döntőkön közel ötven ország indulói vesznek részt, hogy aztán Európa, Ázsia és Amerika legjobbjai mérjék össze tudásukat a döntőn, amelyet kétévente - legközelebb 2013. január 29-30-án - rendeznek meg Lyonban.