Egyedülálló fakultást nyitottak a baszk Mondragón Egyetemen, ahol a legmagasabb szinten sajátíthatják el a gasztronómiai tudományokat a jövő séfjei és végezhetnek tudományos kutatásokat.
A Baszk Kulináris Központban (Basque Culinary Center, BCC) egy héttel a megnyitó után,október 3-án 56 hallgató kezdhette meg tanulmányait. A világ különböző országaiból összesen 320-an jelentkeztek a képzésre, annak ellenére, hogy egy-egy kurzus 8 ezer euróba kerül (csak összehasonlításként közöljük, hogy ez alatta marad a svájci hotelszakma képzési tandíjainak).Közülük válogatták az első évfolyam diákjait.
A gasztronómiai fakultás legmodernebb architektúrai trendeknek megfelelő épületét a spanyol trónörökös, Fülöp herceg avatta fel felségével, Leticia hercegnővel együtt. Az ötszintes, 15 ezer négyzetméteres épület már külső kivitelében is kifejezi a kulináris azonosulást, ugyanis szintjei egymásra rakott ételtálcákra emlékeztetnek. A jelentős beruházás, amely egyben a baszk szakácsművészet állami szintű elismerése is, több mint 11 millió euróba került. Ebből 7 milliót a központi költségvetés fedezett, viszont a jövőben az intézmény működtetése magánfinanszírozású lesz, ami azt jelenti, hogy ki kell „termelnie” a saját fenntartását.
A projekt kigondolói szeretnék, ha az egyetemi fakultás – amelynek önálló étterme is lesz – a világ gasztronómiájának a Mekkájává válna. Ennek érdekében alapították meg tavaly a BCC mellett működő kilenctagú tanácsadó testületet a világ vezető szakácsaiból: René Redzepi (Dánia), Ferran Adrià (Spanyolország), Michel Bras (Franciaország), Heston Blumenthal (Egyesült Királyság), Álex Atala (Brazília), Dan Barder (USA), Massimo Bottura (Olaszország) és Yukio Hattori (Japán), Gastón Acuairo (Peru). Az oktatók is az élvonalba tartoznak, rájuk igazán nem érvényes a mondás,mi szerint,aki tudja az csinálja, aki nem,az tanítja...Az egyetemi katedrán és a tankonyha ízlaboratóriumában olyan neves szakácsok adják át tudományukat, mint Juan Mari Arzak, Martín Berasategui, Pedro Subijana, Karlos Arguiñano és Andoni Luis Aduriz.
Nem véletlenül említette megnyitójában az asztúriai herceg, hogy „sehol sem koncentrálódik annyi csillag, mint a BCC körül” – ez valóban igaz, még a Michelin-csillagos séfek számát tekintve is.