Tíz város, amely az érzékszerveinkre hatott
A hétvégén tíz Kárpát-medencei város mutatkozott be a Millenárison. A FesztMagyar címmel megrendezett eseményen természetesen gasztronómia különlegességeikkel is megismerkedhettek a látogatók.
A városok minden érzékszervünkre hatottak a Millenárison szeptember 16-18. között megrendezett FesztMagyaron. A szervezők új kulturális koncepció alapján hívtak meg tíz Kárpát-medencei várost – Miskolc, Nyíregyháza, Békéscsaba, Székesfehérvár, Lendva, Kassa, Beregszász, Arad, Kolozsvár és Magyarkanizsa –, hogy bemutassák helyi értékeiket.
Sok egyéb mellett természetesen a gasztronómia kedvelőinek is kedveztek a települések. Például a kassaiak somból készült pálinkát, a miskolciak a Korty névre hallgató Tokaji aszús sört, míg a nyíregyháziak a neves író, Krúdy Gyula korabeli kedvenc ételeit vonultatták fel. A békéscsabaiak által megtartott kolbászárverésen pedig mi másért, mint az igazi csabai kolbászokért licitálhattak a vendégek.
Benyák Zoltán, a Millenáris stratégiai vezetője, a FesztMagyar ötletgazdája tervei szerint évente kétszer – ősszel és tavasszal – fogják megrendezni a fesztivált, amelyen mindig tíz várost mutatnának be. A távlati cél, hogy más európai városokban is felállítsák a Kárpát-medencei települések pavilonjait, amelyek minden várost egy-egy fogalommal szimbolizálnak.
Az első FesztMagyaron így szerepeltek: Beregszász – a mítosz, Nyíregyháza – a hit, Miskolc – az életerő, Kassa – a polgár, Székesfehérvár – a szakralitás, Kolozsvár – az organikusság, Lendva – az idill, Magyarkanizsa – a dzsentri, Békéscsaba – az anyag és Arad – az eszme.