2011. szeptember. 16. 16:08 MTI Utolsó frissítés: 2011. szeptember. 16. 16:41 Gasztro

Csokirajongók, irány a Budai Vár!

Kézműves csokoládékülönlegességekkel, csokoládé-bor kurzussal, szakmai workshopokkal, koncertekkel és számos érdekességgel várja látogatóit a hagyományteremtő szándékkal életre hívott, pénteken megkezdődött első Édes Napok csokoládé- és édességfesztivál a Budai Várban.

Vasárnapig a magyar kézműves csokoládé-manufaktúráktól a legismertebb nemzetközi édességmárkákon át a legjobb magyar cukrászatokig a szakma minden szegmense képviselteti magát a fővárosi rendezvényen. Rebrus Csaba, a fesztivál egyik tulajdonosa megnyitó beszédében elmondta, hogy a magyarországi csokoládéfogyasztás nem tudatos döntéseken alapszik, az emberek nem néznek utána, hogy mit vásárolnak: a minőségi választás kommunikációjára többnyire csak a húsvéti és a karácsonyi ünnepek idején van lehetőség.

"Ugyanúgy, ahogy a bor- és a pálinkafesztivál hozzájárult a kulturált alkoholfogyasztás népszerűsítéséhez, szeretnénk elérni, hogy a gasztronómiai fesztivál hasonló eredményt érjen el a csokikultúra terén" – fejtette ki. A szervezők kiemelték, hogy nem elsősorban gyermekfesztiválról van szó, bár a kicsik mindent megkapnak, amit szemük-szájuk kíván. A cél az, hogy a felnőttek csokoládéhoz kapcsolódó tudását, igényességét növeljék, és megismertessék velük a szakma magyar és nemzetközi legjobbjait.

Az éjszakai órákig nyitva tartó rendezvényen a csokoládékhoz illő minőségi borokat, pálinkákat is kóstolhatnak a látogatók. A színpadon pedig komolyzenei, swing, soul és funky koncertek növelik a hangulatot. A rendezvényen részt vesz Sarah Jane Evans csokoládé- és borszakértő – a Master of Wine (Bor Mestere) cím birtokosa – is, akinek előadásából többek között sokat megtudhatnak az érdeklődők az édességek világáról.

A fesztivál részletes programja, a megjelenő kiállítók és egyéb információk megtalálhatók az esemény honlapján.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?