A VinAgora nemzetközi borverseny ünnepélyes díjkiosztója alkalmából rendezett egész napos borgálán az érdeklődök több mint 500 féle bort kóstolhattak, és számos borásszal személyesen is megismerkedhettek.
Az idén kimagasló érdeklődés kísérte a VinAgora borgálát, a tavalyihoz képest kétszer annyian vettek részt a július 4-ki egész napos eseményen. Több éves kísérletezés után az idén tényleg méltó helyre, ideális körülmények közé, a New York palotába (a budapesti Boscolo hotel konferencia központjába) került az immáron negyedik alkalommal megrendezett borgála. A szervezők kihasználták a helyszín adta lehetőségeket, kellemesen hűvös terem várta az érdeklődőket, ahol minden bort megfelelő hőmérsékleten lehetett kóstolni, élvezni.
A borászatok kínálatuk legjavát nevezték a versenyre, így csak válogatott, minősített borokkal találkozhatott a közönség. A borkedvelők mindegyik kóstolható bor mellett ott találhatták az asztalokon a nemzetközi zsűri bírálati lapját is. A gyakorlott, tapasztaltabb borfogyasztók elsődlegesen nem is az érmek szerint kóstolták a borokat, hanem próbálták felfedezni a rejtett „kincseket” is. Hasznosnak bizonyult a négyféle bortúra ajánlólap is: a sikkes, a profi, az ínyenc és a kalandor névvel jelölt 10-10 borból álló lista más-más szempontból adott útmutatót a borkínálaton belüli tájékozódáshoz.
Az érdeklődők négy mesterkurzuson is részt vehettek a nap folyamán. Franciaországból érkezett Pascal Chatonnet, aki többek között művi úton borhibákat produkált, így demonstrálva a különböző palackzárási módszerek előnyeit, hátrányait a közönség számára.. A szakmai előadás minden mondatát persze valószínűleg csak a jelen lévő borászok értették, de a laikusok is nagyon hasznos ismeretekhez juthattak. Az ifjú Figula Mihály és dr. Gál Lajos az aranyérmes mesterborok titkaiba avatta be a hallgatóságot, valamint szó esett az új cuvée-ről, az Egri Csillagról is. Délután Szepsy István, akit Európa egyik legjobb borászának tartanak, nyűgözte le az érdeklődőket, nem csak nagyszerű, egyedi stílusú előadásával, de a magával hozott borokkal is.