Gasztro hvg.hu 2011. július. 06. 10:08

Magyar ételek meghökkentő tálalásban – fotó

Nemrégiben adtunk hírt arról, hogy megrendezik az első magyar Eat Art vacsorát. Az eseményen személyesen részt vett az étkezésművészet fogalmának megalkotója, a 81 éves svájci művész, Daniel Spoerri.

Bundázott disznóláb, szalonnás tarhonya, pacalkocsonya,borjúnyelv – többek között ezeket az ételeket szolgálták fel június 24-én este a budapesti Laci! Konyha! étteremben.

Gyimesi Zsuzsa

Spoerri, az öntörvényűségéről is hires művész köztudottan nem kedveli a felhajtást és a nyilvánosságot, és ezen az estén is igyekezett elvegyülni a vendégek között. A magát legszívesebben “univerzáldilettánsnak” nevező Spoerri szemmel láthatóan élvezte a vacsorát, a tiszteletére kreált fogásokat,a szokatlan formában asztalra kerülő hagyományos magyar ételeket nagy kedvvel fogyasztotta. A budapesti Eat Art bankett nem Spoerri világhírű társadalmi vacsoráinak fogásait másolta, a gasztronómiai koncepciót - Mautner Zsófia gasztronomus és Mogyorósi Gábor séf - a művész kedvenc alapanyagai, ételei, valamint életművének meghatározó vezérmotívuma, a kezdet és a vég, a születés és halál körforgásának megjelenítése ihlette.

Gyimesi Zsuzsa

Terítékre került például a tarhonya, amely a jelenleg Bécsben élő művész egyik kedvence, amint elmondta a Naschmarkton egy magyar asszonytól veszi, és gyakran főzi is magának. A menüben a borjúnyelv-pacal-marhafartő fogástrió egyetlen állat táplálkozásához kötődő szerveire épült. A pacalos fogásnál a vendégek dobókockával dobtak, és akinek ugyanaz a szám jött ki, mint amelyet Daniel Spoerri dobott, az kiérdemelt egy kiskanálnyit a vésztői tokhaltenyészetből származó magyar kaviárból.

Gyimesi Zsuzsa

A játék egyébként Spoerri egyik nagy port felvert, külhoni bankettjére utalt, amelyen az alacsony számot dobó vendégek a szegények eledelét, a magas számot dobók pedig a gazdagok konyhájának ételeit kapták. Itt s most Budapesten a legnagyobb sikert talán a desszertként tálalt grízes tészta aratta, amely a mandulás-kakaós kekszből készült földszínű morzsával és az ehető virágokkal sírhalmot szimbolizált. Igaz,utána a nagyon is életigenlést szimbolizáló gyulai sárgabarack pálinkát kortyolták a vendégek...

Az eseményről videó is készült, íme!