Tavaly egy francia forgalmazó jóvoltából átmenetileg füstölt fokhagyma láz dúlt gasztronómiai körökben, most egy magyar cégnek köszönhetően kitörőben a fekete fokhagyma őrület.
Mindenekelőtt ne gondoljuk, hogy itt semmi másról nincs szó,mint grillen vagy serpenyőben szénné égetni a fokhagymát. Ez ugyancsak meg tudná keseríteni az életünket, és semmire sem jó. Az Allium satívum fekete változatát fermentálással állítják elő, ellenőrzött hőmérsékleten és egyenletes páratartalmon 40-45 napig erjed. A folyamat végére a fehér fokhagymagerezdek feketére változnak, elvesztik jellegzetes, erős illatukat, állagukban és ízükben kicsit szilvás, balzsamecetes aszalt gyümölcshöz válnak hasonlatossá.
S innentől kezdve szabad az út a konyhába, az előételtől akár a desszertig. Ki más is fedezte volna fel ezt az egyébként Kínában, Koreában, Thaiföldön, Japánban ősidők óta ismert s használt alapanyagot, mint a különlegességekre specializálódott mágus, Ferran Adriá? Mostanra a magyar gasztronómiába is megérkezett. Nemrégiben a Séfasztal sorozat keretében például Kerekes Sándor egy konfitált szarvas lapockából és dámszarvas májból készült fogáshoz használta fel. A szakácsok szerint jól passzol a sült vagy füstölt sertéshúsból, marhából, de akár a libamájból készült ételekhez is. Szívesen párosítják tormával, köménnyel, korianderrel. S láss csodát, állítólag az alma, banán, nektarin, eper, mandula, dió is bámulatos átváltozásra képes a fekete fokhagymával. Aki nem hiszi, járjon utána: a Syma csarnokban június 1-2-án tartandó Gastro Trade Expón bárki megkóstolhatja a fekete fokhagymát, illetve az ezzel készült fogásokat.
Recept
Fehér spárga fekete fokhagyma vinaigrette-tel
Hozzávalók a vinaigrette-hez:
5 gerezd fekete fokhagyma
¼ csésze fehér balzsamecet
1 teáskanál dijoni mustár
½ teáskanál só
¼ teáskanál cukor
¼ teáskanál frissen őrölt bors
¾ csésze extra szűz olíva olaj
Egyéb hozzávalók a fogáshoz:
45 dkg tisztított fehér spárga
½ csésze dió
2 teáskanál kakukkfű
Először állítsuk össze a vinaigrette-t (francia ecetes-olajos öntet): oldjuk fel az ecetben a sót, cukrot, adjuk hozzá a borst és a fekete fokhagymát. Az olíva olajt vékony sugárban,lassan keverjük hozzá, végül elegyítsük a mustárral, amely selymes állagot ad a mártásnak. Forraljunk vizet, és blansírozzuk (forrázzuk) a spárgát 1 percig, majd hűtsük le (sokkoljuk) hideg vízzel. Csöpögtessük, szárítsuk le, rendezzük el egy tálon, öntözzük meg a mártással, végül szórjuk meg a dióval és a kakukkfűvel.
/www.feketefokhagyma.hu/