Szeretnek enni, és az étkezést a kultúra részének tekintik. Tisztelik a környezetüket, becsülik a hagyományokat. A történet lényegében innen indult egy évvel ezelőtt.
Egy éves a Slow Food Central Budapest, a nemzetközi öko-gasztronómiai szervezet budapesti csoportja. Az öko-gasztronómiai megjelölés arra utal, hogy a kezdetben a gyorséttermek terjedésével szemben a főzést, az univerzális élelmiszerek helyett a helyi alapanyagok használatát pártoló mozgalom, mára külön figyelmet szentel a fenntartható mezőgazdaságnak, a biodiverzitás megőrzésének és a fejlődő országok támogatásának.
A Slow Food szervezetének itthon négy aktívan működő csoportja, azaz conviviuma van: a kiskunsági, a pécsi, a tokaji és a budapesti. Az együttműködés módjainak folyamatos keresése mellett mindegyik közösség önálló munkát is végez, hiszen a Slow Food egyik alapelvét pont a helyi adottságok és hagyományok középpontba állítása jelenti.
A Slow Food Central Budapest convivium az elmúlt évben két módon törekedett a fővároshoz és annak környékéhez kötődő gasztronómiai lehetőségek tudatos felderítésére. Egyrészről igyekeztek minél több kézműves termelőt személyesen felkeresni, hogy megismerjék a termékeiket, a készítési folyamatokat és a minőségüket befolyásoló körülményeket, szempontokat. Másrészt havi rendszerességgel rendezvényeket szerveztek, ahol a résztvevők megoszthatták egymással az otthoni főzéssel, a szezonalitással kapcsolatos tapasztalataikat vagy inspirációt nyerhettek mások ötleteiből.
A convivium nagyobb rendezvényeinek sorát egy decemberi borvacsora nyitotta, amellyel a Terra Madre 100 országban zajló nemzetközi programsorozatához kapcsolódott a budapesti csoport. Az estre az Etyek-Budai borvidékről származó borokhoz olyan vacsorát állítottak össze, amelynek minden fogása a biatorbágyi Pozsa Panni sajtjaira épült. Később Furmint Február vacsorát rendeztek, ahol a szezonális fogásokhoz különböző, de ebből a hungarikumnak számító szőlőfajtából készített borok társultak. Márciusban közös főzést szerveztek a Nagy Zsuzsa által vezetett etyeki Stelázsi termelői piac alapanyagaiból. Április végén pedig a szentendrei Skanzenbe látogattak, ahol egy kemencés konyhában kenyeret sütöttek.
A Central Budapest következő, nyitott programja egy piknik lesz a lassúság jegyében, amelyen mindenkit szeretettel látnak, aki osztozik a helyi alapanyagok, receptek, termelők iránti elkötelezettségükben, és szívesen venne részt a csoport munkájában s programjain. A margitszigeti Nagyréten június 26-án délelőtt a Central Budapest tagjai otthon készített finomságokkal várják az érdeklődőket.