Következetes és kitartó munkával két évtized alatt meghódította kulináris tudományával az amerikaiakat egy asztúriai séf. Éttermei a legnevesebbek Washingtonban, Los Angelesben és Las Vegasban, s olyan kiemelkedő személyiségek kérnek tőle tanácsokat élelmezésügyi kérdésekben, mint Michelle Obama.
A New York-i Lincoln Center Avery Fisher Hall-ban május 9-én megrendezett gasztronómiai gálán adták át az év legjelentősebb elismeréseit. A James Beard Alapítvány „szakács Oscarjaként” emlegetett Outstanding Chef díjat José Andrés (42) kapta. A kiemelkedő cím az USA-ban annak jár, aki öt éven keresztül nemcsak főző-sütő tudományával bizonyított, hanem nagyhatású, kreatív, újító-szervező éttermi és élelmezési tevékenységet végzett a gasztronómia területén. Az asztúriai José Andrés, aki 21 éve telepedett le az USA-ban, a spanyol tapaskultúra Egyesült Államokban való elterjesztésének éllovasa.
A tengerentúlra magával hozott kulináris muníció mellett a görög, török, libanoni, kínai, japán, mexikói és amerikai konyha népszerűsítésében is élen jár. A gyorséttermes, hamburgeres amerikaiaknak olyan étkezési alternatívát nyújtott tapasválasztékával, amit most nagyra értékeltek. Ezt pedig olyan időszakban tette, amikor a gazdasági-pénzügyi válság a világ vezető nagyhatalmát is érintette.
Bár a realitáshoz tartozik, hogy az utóbbi években folyamatosan ért el sikereket, választották már az év szakácsának, s a Time magazin besorolása szerint is rangos helyet kapott az amerikai szakácsművészek közt. Most 500 szakértőből álló bírálóbizottság döntött, hogy neki ítélik oda az idei „szakács Oscart”. A legkiválóbb séf, illetve élelmezési szakember díjához fűzött kommünikében a róla elnevezett mindössze hét férőhelyes washingtoni Minibar-t emelik ki, mely a Café Atlántico nevű éttermén belül található, holott jól ismert, a mester legutóbbi kedvenc „gyermeke” a Las Vegas-i Jaleo tapas és paella-étterem. Emellett még Washingtonban is, Los Angelesben és Las Vegasban is van több kisebb-nagyobb vendéglátó egysége - Zaytinya, Oyamel, The Bazaar, China Poblano -, s jelentős élelmezési vállalkozásokat tudhat magáénak, a José Andrés Catering with Ridgewells-t és a José Andrés Think Food Group-ot. Mint az étkezés és receptúrák elméleti tudora is kiemelkedő munkássággal bír, több könyv szerzője és tévéműsor szereplője.
Ilyenkor az életút, a pályakép meghatározó mozzanatainak felvillantásánál bizonyára érdekes lehet, hol, kitől kapta azokat az alapokat, amivel kiemelkedhetett az USA-ban, ahol bőségesen akad hazai és külföldi szakácskiválóságokból. A híres spanyol Szent Jakab zarándokút, az El Camino de Santiago mentén található asztúriai kisvárosból, Mieresből származó José Andrés már 12 éves korában különböző ételek készítésével lepte meg családját. Kulináris érdeklődéséhez a szakácsismereteket Barcelonában a Vendéglátó- és Szállodaipari Iskolában sajátította el. Az igazi mesterségbeli tudományt azonban tanítójától, mentorától és barátjától, a világ ma legismertebb és legjobb katalán séfjétől, a mai modern gasztronómiában szinte minden tekintetben megkerülhetetlen Ferran Adriától kapta a rosasi El Bulli étteremben. Erről sohasem feledkezik meg nyilatkozataiban, mint arról sem, hogy megemlítse a másik nagy példaképét, a baszk Juan Mari Arzakot, akinek szintén sokat köszönhet.