2011. április. 28. 20:18 hvg.hu Utolsó frissítés: 2011. április. 28. 21:01 Gasztro

Első kézműves sörfesztivál Budapesten

Alig valamivel több mint két hét múlva tíz kisüzemi sörfőzde több mint 200 hordó sört hoz Budapestre. Az Első Hazai Kézműves Sörfesztivált május 13-14-én a Palotanegyedben rendezik meg.

A Főzdefeszt szervezői a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettel fogtak össze, hogy a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren ez alatt a két nap alatt a kézműves söröké legyen a főszerep. A fesztivál célja, hogy reflektorfénybe állítsa a lassan ismét magára találó hazai sörfőzést, és egy hétvégére összehozza a fogyasztókat, a „kocsmárosokat” és a sörfőzőket, hogy kóstoljanak, beszélgessenek, és szövetkezzenek a magyar sör jövője érdekében.

A sörfőzők személyesen mutatják be a söreiket. Itt lesz többek közt a messze földön híres, hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, Tokaji Aszúval készült Korty, vagy a 10 százalékos békésszentandrási fekete, áfonyás sör, illetve a Főzdefeszt kedvéért dupla erősségűre főzött Köleses sör. Vendégeskedik az osztrák Gösser a szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, és a világklasszisnak számító, örök kísérletező prágai Pivovarsky Dům egy zöld, húsvéti csalános sörrel.

Grabanc. Zsibbasztó sör

A Mikszáth Kálmán téri vendéglátóhelyek – Darshan, Fiktív, Don Leone, Leonardo, Blues, Mixart, M2 és Zappa – külön az alkalomra összeállitott különleges ételválasztékkal várják a vendégeket. A modern sörgasztronómia egy váratlan „fordulatát” a Malackaraj (Péter Anna) pultja fogja bemutatni. A színpadon szakmai beszélgetések lesznek, este pedig koncertek. A szakmai program keretében Vecseri Beáta, a Corvinus Egyetem Sör- és Szeszipari tanszékének docense, Vétek György sörszakíró (a hvg.hu gasztronómia rovatának állandó szerzője), Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének elnöke, valamint Bereczki István, az egyetlen magyar komlótermesztő beszél majd a hazai kézműves sör múltjáról, jelenéről és jövőjéről a sörfőzők és sörbloggerek társaságában. A szakmai eszmecseréket nyilvános sörkóstoló és sörértékelés követi. Végül ismert közéleti személyiségekkel karöltve igyekeznek a szervezők  ledönteni az összes áporodott sörös közhelyet, megcáfolni minden,a sörrel kapcsolatos városi legendát. A pénteki ünnepélyes megnyitón verik csapra a fesztivál első söröshordóját, a szombat esti fesztiválzárón pedig kihirdetik a Fesztivál Sörét, amit a közönség fog megszavazni.

A Főzdefeszt 2011-en bemutatkozó sörfőzdék

Agro-flott (Békésszentandrás). A dél-alföldi Szarvas melletti főzde készíti Magyarország legjobb sörét – legalábbis a milliós látogatottságú nemzetközi sörkóstoló közösségi oldal – a Ratebeer szerint. A Black Rose mélybarna, olajos, mely aszalt szilva és kávé jegyei mellett teljesen elzsibbasztja ínyünket. 
Kissler Sörfőzde (Dombóvár). A déli főzde kitűnik a társai közül koncepciózus férfias, száraz és keserű fekete sörével, mely már-már a Guinness babérjaira tör.
Serforrás Sörfőzde (Felsőzsolca). Korty nevű, szigorúan csak Miskolcon csapolt, Tokaji Aszúval készült sörkülönlegességüket Prágában Tokajske néven csapolják, miután számos külföldi díjat bezsebelt. A fesztiválra nemcsak a Korty jön, hanem Jan Surany, a cseh vendégsörfőző által Felsőzsolcán főzött India Pale Ale is.
HBH Sörfőzde (Táborfalva). A hazai sörfőzés hagyományosan legnépszerűbb irányzata, a könnyű és friss bajor világos sörökben keresendő. A HBH ennek egyik leghitelesebb képviselője. A fesztiválra szűretlen sörrel érkeznek.
Bors Sörfőzde (Győrzámoly). Hazánk legifjabb sörfőzdéje tavaly nyitotta meg kapuit, és egy magyar búzasörrel színesíti a palettát.
Kárpi (Soltvadkert). A Kárpi a Magyarországon leginkább elterjedt, hagyományos friss bajor világos sört főzi, megbízható minőségben. A fesztiválra a Kárpi szűretlen változata érkezik.

Vendég: Pivovarský dům

A prágai Sör és Maláta Kutató Intézet földszintjén ütött tanyát 1998-ban a Pivovarský Dům sörfőzde-söröző. Ez volt az első sörfőzde Csehországban, amelyik feszegetni kezdte a tradicionális cseh sörfőzés határait, s főzött búzasört, meggyes, banános, kávés és csalános söröket. Valamint ők azok, akik egy együttműködés keretében összedolgoznak a miskolci Serforrással, s Prágában főzik a tokajis ízesítésű Kortyot Tokajská néven. (Cserében pedig Miskolcon egy IPA-t készítenek.) A Pivovarský Důmban nyolcféle sört csapolnak, ebből általában hat jelenti az állandó kínálatot, kettő pedig rendszeresen váltakozó specialitás például stout, májusi bak, marzen, chillis sör stb. A Pivo Dům sörmestere, Jan Surány május 13-14-én személyesen is elkíséri söreit a Mikszáth Kálmán térre.

Osterbrau (Fót). Az Osterbrau sörfőzde-család ősforrása egy családi ház pincéjében üzemel és a hagyományos világoson kívül gyömbérest és direkt a sör-gourmeteket megcélzó szuper komlós söröket is főznek.
Osterbrau (Domony). A domonyi Osterbrau, a sörfőzde család másik túlélő tagja, melynek biztos hídfője van egy budai kocsmában, szintén több megbízható minőségű sörkülönlegességgel.
Kaltenberg (Budapest). Hazánk 80-as évekbeli első látványsörfőzdéjében a mai napig főznek sört, nem is egyfélét, és nem is rosszat, mégis kicsit elfeledkeztünk róla. Itt az ideje újra felfedezni!
Dupla Köleses Sör (Jászdózsa). A Köleses sör nem főzde, hanem egy sör, ami a jászdózsai sörfőzdében készül. A vállalkozó kedvű sörmester, aki az ősi magyar sör nyomait kutatva jutott el a Kölesesig, a Főzdefesztre megfőzi a mindennapi Köleses duplaerejű fesztiválváltozatát.
Grabanc IPA. Az India Pale Ale az amerikai sörforradalom ikonikus sörtípusa. Extrém módon komlózott, zsibbasztó illatú, erős világos sör, melyet a britek a 18. században az indiai gyarmatokra exportáltak. A Grabanc IPA az első magyar fejlesztésű IPA a most alakuló első magyar vándorfőzde, az Armando_Otchoa sörmesterétől.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?