Gasztro hvg.hu 2011. április. 04. 16:27

Mi kerüljön a kenyérbe?

Konyhadivatok jönnek s mennek, fogyókúradömpingek, alakformáló diéták, léböjtkúrák, mikor mi. De a kenyérkérdés igenis terítéken marad, mert nincs mese, a népség kenyérfüggő.

Legfeljebb van, aki tagadja, hogy odaadná fele királyságát egy szelet ropogós héjú, szellős, illatos kenyérért, viszont zugevő. Hogy miként jut el egy vendéglős a nagymama kemencéjétől a hatvanas évek bolti kenyerén és az évtizedekig bejáratott gyári kenyéren át a sajátjáig, amely éppúgy lehet paprikás, mint aszalt gyümölcsös, és uram bocsá’ még szalonnás, töpörtyűs is, mint ahogy most éppen medvehagymás, azt megtudhatjuk ebből a bejegyzésből. Sőt, a szezon sztárját, a medvehagymás kenyeret a megadott recept alapján akár magunk is megsüthetjük. Kattintson a részletekért!

hvg360 Tornyos Kata 2025. január. 07. 12:00

Vészesen terjednek a légúti fertőzések, de honnan tudjuk, hogy coviddal, influenzával vagy megfázással van-e dolgunk?

A téli időszak minden évben egyet jelent az influenzaszezonnal, és ez idén sincs másként. Magyarországon fokozódik a járványhelyzet, szinte mindenki talál a környezetében olyan embert, aki lázra vagy köhögésre panaszkodik, de még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást a HVG által megkérdezett szakértők szerint. Mi a különbség tünet és tünet között, és melyik légúti megbetegedés lehet igazán veszélyes? Erről is beszélt Várdi Katalin pulmonológus és Kemenesi Gábor virológus.