Tészták nemcsak pálcikával – recept
A fáma szerint a kínaiak előbb tekertek tésztát a pálcikáikra, mint az olaszok a villájukra. Ázsiában rengeteg különféle tészta alapú ételt főznek, sütnek, ráznak. Sokfelé egy adag tészta a mindennapi, olcsó betevő, amit bámulatos változatossággal képesek elkészíteni.
Ahhoz, hogy mi is megismerjük ezeket, már nem kell a tengerjáró felfedezők nyomába szegődnünk, elhozták nekünk a tészták sokféleségét. Nem tudunk olyan kínai büfébe beesni, ahol ne lenne többféle is. Leginkább rizsből meg „üvegből”.
Persze attól is függ, honnan keveredtek a pesti flaszterre, a megyeszékhelyek plázáiba,akár a legkisebb falu főterére. Az észak-kínaiak tésztái jellemzően búzából vagy árpából és vízből készülnek, de dél felé haladva már tojás is kerül a tésztához. Délkelet-Ázsia nedvesebb vidékein – Vietnamban, Kambodzsában, Laoszban – a lágy és puha rizstészták a legelterjedtebbek. S eredendően Korea a különleges dang miun, a zöldségkeményítővel, vízzel készülő, áttetsző üvegtészta hazája. A thai és a japán konyhában is előfordul az üvegtészta, bár ez utóbbiak inkább a búzalisztből készült udunt vagy szoment, és a kígyópálma gyökeréből kivont keményítővel készülő konnjakot részesítik előnyben. A kínaiak mungóbabból kivont keményítőből és vízből készítik, és celofántésztaként is emlegetik. Az indonéz szigetvilág konyháin pedig az édesburgonyából nyerik a keményítőt a tésztához. Az üvegtészta legelterjedtebb változata cérnametélt formájú, de kapható – a tagliette-re, lasagne-ra emlékeztető – szélesebb lapokban is. Ezekbe inkább mindenféle zöldséges, húsos, fűszeres tölteléket csomagolnak.
A készen kapható üvegtészta elkészítése pofonegyszerű és gyors. Jellemzően úgy készül, hogy csak forró vízbe dobják, de előfordul, hogy áztatás után pillanatok alatt megfőzik,vagy inkább sütik. Nemcsak köretként eszik, hanem különféle salátákat is kevernek vele, vagy szószokkal, húsokkal, csírákkal ízesítve egytálételként fogyasztják, de még gombócokat is töltenek vele. Pakisztánban szokás édes tejjel főzni és egyfajta desszertként tálalni.
A másik nagy kedvenc, a rizstészta – nomen est omen –, rizslisztből és vízből készül, tojás nélkül. Nagyon hasonlatosan a durumtésztához, vagyis aki egy kicsit járatos a házi tésztakészítésben, annak a rizstésztát sem kell boltban vásárolnia. Rizstésztából is sokféle létezik. Van a cérnametéltre emlékeztető, leveshez való vékony, vagy a makarónira, spagettire hajazó vastagabb, sőt még pappardellére emlékeztető is, amit a vietnamiak készítenek. A felsorolás természetesen nem lehet teljes, hiszen a búza-, a tojásos- és a rizstészták minden ételféleségbe belekerülhetnek a levesektől a rántott-töltött tésztatekercsekig. Egy biztos, bámulatos gyorsasággal bírják a pálcikáikra feltekerni és eltüntetni. Nekünk a villa is megteszi.
Receptek
Marhasült rizstésztával
2 nagyobb, zúzott fokhagymagerezd
2 evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál pirított szezámolaj
2 evőkanál enyhe ízű méz
1 teáskanál frissen őrölt, fekete bors
3 friss, zöld chili, nagyon apróra vágva
3 evőkanál növényi olaj
30 dkg marhaszelet, vékonyra szeletelve
20 dkg száraz rizsmetélt, forró vízben megpuhítva, majd leszűrve
2 teáskanál fehér szezámmag, szárazon kicsit megpirítva (az Ázsia boltokban kapható)
egy csokor zsázsalevél
Egy tálban keverjük össze a fokhagymát, a szójaszószt, a szezámolajt, a mézet, a borsot, a chilit és az olaj felét. Forgassuk bele a húst és pácoljuk 10 percig. Öntsünk egy felhevített wokba (ha nincs, megteszi egy nagyobb, magas falú serpenyő) 2 teáskanál olajt. Tegyük bele a fele húst a fele páccal együtt. Nagy láng fölött gyorsan pirítva süssük meg, evőpálcikával választva szét a hússzeleteket. Ha kész, szedjük ki egy tányérra és a maradék olajon süssük meg a többi húst. Ezután tegyük vissza a wokba az összes pirult húst, hozzákanalazva a szaftot és a pácot. Adjuk hozzá a rizsmetéltet, és forgassuk össze a szósszal, szórjuk meg szezámmaggal és a zsázsával – keverjük át, és azonnal tálaljuk.
Szingapúri tészta
2 evőkanál szárított garnélarák
30 dkg rizsmetélt
10 dkg sertéscomb
10 dkg babcsíra
4 evőkanál olaj,
2 tojás, felverve
1 vöröshagyma, vékonyra szeletelve
1 teáskanál só
1 evőkanál kínai curry por
2 evőkanál világos szójaszósz
2 mogyoróhagyma csíkokra vágva
2 piros chili, csíkokra vágva
Áztassuk a szárított rákot forrásban lévő vízben egy órán át, majd csepegtessük le. A tésztát 10 percig áztassuk forró vízben, és csepegtessük le. Szeleteljük vékonyra a sertéshúst. Mossuk meg a babcsírát, és alaposan csepegtessük le. Egy evőkanál olajon – lehetőleg wokban – készítsünk omlettet, amit kis darabokra vágva félre teszünk. Melegítsünk fel egy wokot nagy lángon. Öntsük bele a maradék olajat, és hevítsük nagyon forróra. Dobva-rázva süssük benne a hagymát, a babcsírát, a húst és a rákot egy percig. Adjuk hozzá a tésztát, a sót, a curry port és a szójaszószt. Jól keverjük el. Kevergessük egy percig. Végül adjuk hozzá az omlett darabokat és a chilit, és jól rázzuk össze. (Megjegyzés: bár autentikusan szárított garnélát használnak ehhez a fogáshoz, megpróbálhatjuk frissel vagy fagyasztottal, külön elősütve is, ha nem jutunk hozzá az előbbihez.)