Kávé és pezsgő: nem racionális élmény
Az ünnepre pezsgővel koccintunk, a közös étkezéseket pedig rendszerint egy jó kávéval zárjuk. Nincs ebben semmi különös, s valószínűleg nem is jut eszünkbe, hogy bármiféle harmóniát keressünk a kávé és a pezsgő között.
Igaz, hogy egy finom kávé, egy pohár nemes pezsgő önmagában is komplex ízélményt nyújt, de Gulyás Csaba italszakértő állítja, hogy érdemes felfedezni a két, látszólag egymástól távol álló ital titkos kapcsolatának harmóniáját.
A bor, a csokoládé és a fagylalt után legújabban a pezsgőre, a minőségi champagne fajtákra fókuszálnak a kávésok. Mint ahogy ezt a Nespresso nemrégiben tartott sajtóbemutatója is bizonyította. Kávékülönlegességeiket többek közt citrusos, virágos és briós jegyeket tartalmazó Moët Chandon Brut Imperial, és a citrusos, aszalt gyümölcsös, úgynevezett toast jellegű Dom Pérignon Vintage 2000 kísérte.
A minőségi kávé jellemzői meglepően sok hasonlóságot mutatnak a nemes pezsgőkkel. Ám több, lényeges különbség is fellelhető az italok között, melyet a harmonizáció során fontos figyelembe venni. A teljes élmény attól függ, hogy mennyire van összhangban az adott étel vagy ital – jelen esetben a pezsgő – ízvilága a kávé aromájával, illetve milyen mértékben valósul meg szinergia a szaglás és az ízérzékelés között. A tökéletes harmónia és élmény érdekében az egyes elemek intenzitásának, tartósságának és egyediségének összhangban kell lenniük. A kávé és más anyagok közötti harmónia a kémiai elemek kombinációján, illetve biokémiai és érzékszervi törvényszerűségeken alapul. A végleges élmény azonban nem teljesen racionális, inkább egyedi ízlés kérdése.
A pezsgő ízvilágát alapvetően a citrusos, gyümölcsös, savas jegyek határozzák meg, amit alapanyagából, a szőlőből nyer. A másoderjedés folyamán (amikor a bor pezsgővé alakul át) további ízjegyeket kap, amelyek élesztős jellegűek, leginkább a frissen sült kenyér érzékszerveinkre gyakorolt hatásait idézik fel. A kávébab a feldolgozása folyamán a fermentálást követően a pörköléskor jellegzetes, úgynevezett toast ízjegyet vesz fel.
Ezzel együtt a kifinomult kávék további ízjegyeket is magukban foglalnak a termőterület sajátosságainak köszönhetően. Ha az étkezés elején elfogyasztott pezsgő ízvilágát a zárásként felszolgált kávéhoz szeretnénk illeszteni, elsősorban a gyümölcsös, citrusos, esetleg gabonás ízvilágú kávékat részesítsük előnyben. A legmagasabb minőségű pezsgővel szépen összecseng például gyümölcsös Volluto, a citrusos Cosi és a narancsvirág jegyeit hordozó Finezzo Lungo. Egy rosé pezsgőhöz pedig jó választás lehet a Pure Origin (egy termőhelyről származó kávéfajtákat tartalmaz ) variációja, a Rosabaya de Colombia. A lágy alapjegyű kolumbiai Arabica-keverék ugyanis a piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordoz.