2010. október. 15. 18:20 Molnár Kata Orsolya Utolsó frissítés: 2010. október. 15. 22:12 Gasztro

Gasztroturista: mit együnk és mit igyunk Egerben?

Gasztroturisztikai kalandozásunk második állomása a bikavér fővárosa, Eger. A borok mellett különleges kézműves sajtokra, szofisztikált konyhára és többek között egy elfeledett édességre leltünk.

Észak-Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai központja a látnivalók sokaságával vonzza az utazókat. Az egri vár, a bazilika, a Gárdonyi emlékmúzeum, a minaret vagy a belváros csodás barokk épületei nem hiányozhatnak az idelátogatók repertoárjából. Az egri borvidék központjában pedig egyértelmű programpont a pincesor meglátogatása, és minimum a bikavér megkóstolása. A város azonban bőven tartogat igazi gasztronómiai izgalmakat is a „kiéhezett“ utazóknak.

Étvágygerjesztő tálalás. Csak a kezdet
Molnár Kata Orsolya

A Bükki Sajt már   fogalommá vált az országban. Sándor Tamás 2005-ben indította meg sajtmanufaktúráját Egerben. A korábban hideg konyhát vezető sajtmester a minőségi gasztronómia és a hagyományos sajtkészítési technológiák elkötelezett híve, aki aprócska üzemében saját kezűleg dolgozza fel a helyi termelők tejét. A sajtkészítés során kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozik, ráadásul az egész folyamat környezetbarát. Többféle technológiával, többféle tejből a legkülönfélébb sajtokat készíti, a krémsajtoktól kezdve a több héten át érlelt sajtokon át az olyan különlegességekig, mint – a leginkább külföldön vásárló, Michelin-csillagos Costes figyelmét is felkeltő-faszenes sajt. Termékeit ma már nemcsak saját boltjában értékesíti, de rendszeresen szállít  éttermeknek is, mint a helyi Imola, a budapesti Bock Bisztró, az Alabárdos vagy a Gundel. S időről időre találkozhatunk a dzsemmekkel és savós kiflivel kínált Bükki Sajt válogatásokkal a különböző fesztiválokon is. Megéri betérni az egri üzletbe, nemcsak a sajtok kedvéért, de mert a manufaktúra frissen köpült vaját csak itt kóstolhatják,vehetik meg a vásárlók. Van arra is mód, hogy bor- és sajtkóstolón vegyünk részt, ezt azonban nem az üzletben, hanem az egri pincesoron található, főérlelő tufapincében tartják.

A Bükki Sajtot már széles körben ismerik, nem Sándor Tamás azonban az egyetlen sajtkészítőmester Egerben, akinek érdemes megtanulni a nevét: fantasztikus termékekre bukkanhatnak a kecsketej rajongói Nagy László kecske- és juhtenyésztő gazdaságában is. Nagy László szakmájának elismert szakembere, 2005-ben az év kecske-, 2006-ban az év juhtenyésztőjének választották meg, állatai pedig időről időre a legszebbnek járó díjakat hozzák gazdájuknak a különböző versenyeken. A lefejt tejből jó néhány évvel ezelőtt a gazda felesége, Margit asszony kezdett sajtokat készíteni, leginkább a maga örömére. Ma már nemcsak a helyi vásárlók, de a Hunguest Hotels lánc éttermeinek vendégei is megkóstolhatják a házaspár bámulatos termékeit, melyek között olyan Magyarországon egyedülálló sajtok is megtalálhatók, mint a kecsketejből készült fehérpenészes (camembert jellegű) és a kékpenészes sajt (rokfort jellegű). A kiváló termékek nemcsak a vásárlókat, de a szakmát is megnyerték. 2006-ban már Margit asszony kapta az év sajttermelőjének járó díjat. Sajnos Pesten még nem kaphatók Nagyék sajtjai, állandóan jelen vannak azonban a különböző fesztiválokon. Érdemes megkóstolni a remek grillezni való sajtot, a gomolyát, illetve a fűszerekkel – medvehagymával, kaporral, fokhagymával – ízesített félkeménysajtokat is.

Harcsafilé zellerrel. Csúszik hozzá a jó bor
Molnár Kata Orsolya

A sajtok legjobb helye a gyomrunkban van, különösen, ha jóféle bor kíséri. Az egri történelmi borvidék bikavére legalább négyféle szőlőfajta alapborából házasított vörösbor, mely Magyarország határain túl is   igencsak ismert. Bár a térség vörösborairól híres, a területek nagy részén fehér szőlő terem. Idén nyáron pályázati úton találták meg az egri bikavér „párjának“ nevét; a szintén legalább négyféle szőlő alapborából házasított fehérbor elnevezése egri csillag lett. Egy egri kiruccanásnál szinte kötelező program egy-két pince meglátogatása is, nehéz azonban a döntés, hova térjünk be, bár a pincesoron egymást érik a vendégcsalogató,nyított kapuk. De ha már a sajtból a legjobbat választottuk,nézzünk körül rangos „portákon“. A 2010-es Challenge International du Vinről a magyarok közül az egriek hozták haza a legtöbb, számszerűen 16 érmet, melyek között a St. Andrea Pincészetnek, a Demeter Pincészetnek és a Kovács Nimród Borászatnak köszönhetően három arany is volt. A St. Andrea pincészet  vezetője, dr. Lőrincz György ezen kívül elnyerte az év bortermelőjének járó díjat is.

Ha a St. Andrea boraival szeretnénk közelebbi kapcsolatba kerülni, sőt, azt se bánjuk, ha finom falatok kísérik a jóféle italokat, érdemes az Imola Udvarház felé venni az irány. Itt sok más hazai borászat boraival egyetemben a St. Andrea   teljes skáláját is megtalálhatjuk. A különböző toplisták által Kelet-Magyarország legjobb éttermeként számon tartott Imola borétteremben nemcsak szívélyesen, de értőn is kínálják az italokat az ételek mellé. Olyan mesés párosokat alkotva, mint például Szepsy 2006-os szamorodnija és a libamáj, vagy Bolyki csodásan citrusos 2009-es Királyleánykája és a citromtorta. A szerencsére nem túl hosszú étlapon a szezonális és regionális alapanyagok kiemelten kapnak helyet, az étterem igyekszik olyan helyi termelőkkel együtt dolgozni, mint amilyen a már emlitett Sándor Tamás is. A kifinomult ételkompozíciók és a kiemelkedően jó állagú húsok Cetner Attila séfet dicsérik, aki a modern technológiát alkalmazva is arra törekszik, hogy ételei könnyen „érthetők“ legyenek a hozzájuk betérők számára. Aktuális kedvenc fogását, a harcsafilét zeller duóval és túrós haluskával mi is nagyon értékeltük. A szinte minimalista fogásban a zeller harsogósan zöld íze kiemeli a harcsa kiválóságát.

[[ Oldaltörés (Mit kínál a Dobos?) ]]

Nem maradt más hátra csak a desszert, e tekintetben két izgalmas egri célpontra  hívjuk fel olvasóink figyelmét. Az első az Eger belvárosában található nagymúltú cukrászda, a Dobos. A Dobost 1966-ban a vidék első luxuscukrászdájaként a Gerbeaud mintájára alapították. Szokták is úgy emlegetni mint „a vidék Gerbeaud-ja“. Szinte a kezdetek, 1969 óta dolgozik itt cukrászként Sipos Sándorné, kezei közül megszámlálhatatlan mennyiségű sütemény került ki az évek során. A cukrászda nagyon hamar országos hírnévre tett szert kiváló minőségű termékeivel, a mai napig a helyiek és a turisták kedvelt találkozóhelye. A rendszerváltást követően az üzlet magántulajdonba került, az 1977 óta itt dolgozó Szilágyi Erzsébet nagy álma vált valóra, amikor a Dobos ügyvezető-tulajdonosa lett. Szilágyi Erzsébet bár maga nem cukrász végzettségű, mégis oroszlánrészt vállal a sütemények megalkotásában. Több, csak itt kapható desszert megálmodása fűződik a nevéhez, ihletet az új kreációkhoz külföldi tanulmányútjai során nyer. Ilyen különlegességek a narancsos-narancslikőrös egri csemege sütemény vagy a bundában sült fagylalt.

Habroló. Méltánytalanul elfeledett
Molnár Kata Orsolya

A Dobos egyik, kezdetektől tartott specialitása a főzött fagylaltból készült, csoki félholddal díszített Bagdad kehely, amelyet a hagyományoknak megfelelően ezüstözött, ólomkristállyal bélelt kehelyben tálalnak. Természetesen a cukrászda hagyományos cukrászsüteményeket is kínál, nevéhez mérten tart Dobos tortát is. Különlegesen finom a cukrászda borroládja, melynek ízét a borhab és a grillázs találkozása teszi emlékezetessé. Nekünk kicsit gejl volt, de a helyiek első számú favoritja a Béka desszert, mely tulajdonképpen egy béka formájú mignon. S végül meg kell említeni egy cukrászati ikont, amelyet mára méltánytalanul elfeledtek, más cukrászdákban szinte nem is látott: a tojásfehérjében forrón csurgatott cukorszirupból felvert tojáshabbal töltöttt habroló itt mindig megtalálható a pultban. Legyenek édesebbek vagy visszafogottabb ízvilágúak a sütemények, mindegyikükre igaz, hogy csak kiváló minőségű alapanyagokból készülnek, és sehol máshol – mivel a cukrászda senkinek sem szállít – nem kaphatók.

Desszer fronton meg kell még említenünk a másik célpontot,ami  igazi kuriózum,bár  sokkal inkább a szemnek, mintsem a szájnak ingere. (A Kopcsik Marcipániának  rovatunkban  a közelmúltban nagyobb terjedelmet szenteltünk). Kopcsik Lajos Oscar-díjas, olimpiai- és világbajnok, Guiness rekorder mestercukrász kiállításán 120 cukormasszából és marcipánból készült tárgyat állítottak ki. Köztük egy közel két méteres borospalackot is, emlékeztetve arra, mely szegletében is járunk az országnak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?