2010. július. 02. 17:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2010. július. 02. 17:31 Gasztro

Elindult a Fröccsbusz

Ma indult útjára Budapestről az a Fröccsbusz , amely két hónapos, közel kétezer kilométeres túrát tesz az országban. Feltűnik majd számos nyári fesztiválon, rendezvényen. Az első állomás július 3-án Alsóörs.

A Fröccsbuszt, amely augusztus végéig a hungarikumként is számon tartott italt hivatott országszerte népszerűsíteni  Hajós András fröccsmester indította útjára. A 36 éves T2-es Transzporter - ki tudja hány ezer kilométerrel a motorjában - több mint 2000 kilométeres túrát tesz meg, hogy számos fesztivált érintve mindenütt a helyi borokból készült finom és hideg fröccsel lássa el a szomjazókat.

Oláh László, a Közösségi Bormarketing kft. ügyvezető igazgatója a Fröccsbusz indításakor hangsúlyozta: a hagyományok szerint a jó fröccshöz nem csak kiváló minőségű magyar bor szükséges, hanem egy igazi hungarikum, a szikvíz is! „Ugyan sokan vallják, hogy aki a bort vízzel vegyíti az egyéb ”gaztettekre” is képes, de a fröccs igazi magyar találmány, számtalan fajtája ismert és közkedvelt. Akármilyen arányban is vegyítjük a bort szódával, ügyeljünk rá, hogy mértékkel fogyasszuk és csak minőségi borhoz adjunk tiszta szódavizet. A  klasszikus iskola szerint a különböző ásványvizek elronthatják a fröccs ízét.

A Fröccsbusz állomásai:

július 3., szombat - Alsóörs, Balaton Átevezés
július 9-10., péntek, szombat - Tiszafüred, Tiszafüredi Halas Napok
július 24. , szombat - Balatonföldvár, Mozdulj Balaton!
július 31., - augusztus 1. szombat - vasárnap: Pécs, ICWiP – Balkán: Újratöltve
augusztus 7., szombat - Debrecen, Debreceni Borkarnevál
augusztus 18-22., szerda-vasárnap - Budapest, Kiváló Magyar Élelmiszerek Kiállítása, Budai Vár
augusztus 26-27., szombat - vasárnap - Szentendre, Szentendre éjjel nappal

A fröccsmester, Hajós szerint a hazai borsznobizmus és álszakértők ellen eredményesen küzdhetünk, ha jóféle fröccsöt iszunk és mint kiváló hungarikumot külföldi vendégeinkkel is megkedveltetjük a jó bor és a szóda elegyét. „A hazai munkaerőpiacra, mint az Ápisz rakodómunkása léptem be, ahol is az IFÁ-k megpakolása után tanultabb kollégáim az akkor még Élmunkás téri piacon avattak be a fröccsivás rejtelmeibe.

A fröccs mégsem csak a „dolgozó nép” itala, hiszen szüleim az irigyelt nyugati országokból érkező illusztris vendégeiket is fröccsel kínálták, akik ezt láthatóan nagy örömmel fogadták. Szerencsés lenne, ha az éttermek sznobériájukat levetkőzve az itt is bemutatott fröccslapokat rendszeresítenék és egy finom ezüsttálcán egy jó üveg magyar bor és egy szódásüveg mellé helyezve megadnák a fröccskészítés örömét vendégeiknek”

A Fröccsbusz útvonalát nyomon is követhetjük.

 

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?