2010. május. 03. 08:37 MTI Utolsó frissítés: 2010. május. 03. 08:40 Gasztro

A kórházi kosztot forradalmasítaná egy Michelin-csillagos séf

A három Michelin-csillaggal kitüntetett Fat Duck (Kövér Kacsa) brit étterem séfje, Heston Blumenthal fejébe vette, hogy forradalmasítja a kórházi étkeztetést.

A molekuláris konyha képviselője eddig  szardínia sorbetjéről és csigakásájáról volt ismert, most azonban tudósokkal karöltve azon dolgozik, hogy finomabbá tegye a gyakorta íztelen kórházi menüt. 

Blumenthal a Reading Egyetemmel és a Royal Berkshire Kórházzal működik együtt a feladat során. A cél pedig, hogy az édes, a savanyú, a sós és a keserű után az ötödik ízt, a japánul umamiként emlegetettet erősítsék. Az umami szót elsősorban a húsok ízlelésének leírására használják. Ennek megfelelően az első szakaszban a vagdaltat tennék finomabbá, sitake gombával, parmezánnal és algákkal. 

A fogásokat jövő évtől idősebb páciensek próbálhatják ki először. A korosabb betegeknél ugyanis a rossz étvágy fokozott problémát jelent. "Az ember idősebb korára elveszítheti ízlelését. A betegségek és a gyógyszerek pedig csak még tovább ronthatják a helyzetet" - mondta az egyik tudós. Amennyiben sikeres lesz, a programot egész Nagy-Britanniára kiterjesztik.

hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.