2010. március. 31. 21:00 Vétek György Utolsó frissítés: 2010. március. 31. 20:08 Gasztro

Zöld sör és húsvétolás

A húsvétot megelőző Nagyhét egyik jeles napja a Zöldcsütörtök. Ezen a napon zöld böjti ételeket esznek, leginkább olyasmit, ami ilyenkor már terem. De ha az étel zöld, a folyékony kenyér, a sör miért ne lehetne az?

A Zöldcsütörtök az utolsó vacsora emlékének ünnepe, vélhetően a 12. század végéig használt zöld színű miseruhára utalhat. A hagyomány szerint ezen a napon főleg spenótot, salátát esznek, sőt fiatal csalánt is főznek. Talán ez adta a cseh sörfőzőknek is az ötletet, mi lenne, ha az ünnephez hozzáillő színű sört főznének?
Csehországban zöld színű sört 1998-99-ben főztek először a prágai Pivovarsky Dumban különböző növényi kivonatok hozzáadásával. Az eukaliptusztól kezdve többféle zöld növénnyel próbálkoztak. Végül a csalán lett a nyerő, amelyet nyilván a közönség is megkedvelhetett, mivel az utóbbi években a csalános sör (kopřivové pivo) a főzde-söröző szortimentjének stabil, egész évben kapható tagja lett.

A zöld sör (zelené pivo) sikerét a nagyok közül a brnói székhelyű Starobrno is megirigyelte. 2006-ban kijött a saját termékével, amely eltérő módon, bizonyos zöld színű likőr hozzáadásával készül, de erről többet nem hajlandóak elárulni. Az idén már több mint 2 ezer hektoliter zöld sört főztek, amit országszerte közel 2 ezer sörözőben fognak csapolni április elsejétől, csütörtöktől a készlet erejéig.

Zelené pivo. Sikersztori

Ám a Zöldcsütörtökön és a zöld sörön túl is van élet és húsvéti sör, hiszen az alkalmi sörök – közte a húsvétié – hagyománya évszázadokra vezethető vissza. Az ünnepi sörök, kihangsúlyozandó az ünnepi jelleget általában mindig testesebbek, erősebbek, mint a hétköznapi „asztali” sörök, esetenként egészen extrém erősséggel bírnak. A húsvéti sörökre azonban ez nem igazán jellemző, talán azért, mert a fokozott kalóriabevitel az ilyenkor hagyományos fogások révén már amúgy is biztosított. Inkább annyiban mások, hogy nemesebb alapanyagokból, összetettebb technológiával készülnek.

A húsvéti sörnek az elmúlt századokban különösen a Brit-szigeteken és a kontinentális Európa kolostori sörfőzdéiben volt nagy hagyománya. Britanniában sokfelé még ma is él az a hagyomány, miszerint a helyi sörfőzde speciális sört (Easter ale) főz a húsvéti misére. Ezt aztán az egyházközösség a szertartás végeztével el is fogyasztja.

A britek mellett a skandinávok, főleg a dánok, no meg a belgák készítenek előszeretettel húsvéti söröket. Dániában Nagypénteken, 20 óra 59 perckor kezdik országszerte árusítani a Påskebryg-et, a húsvéti sört, amiből mindenkinek illik fogyasztania, mert ugyanúgy hozzátartozik az ünnephez, mint a sonka vagy a tojás.
Sokfelé azonban inkább csak marketingfogás a húsvéti sör, jó alkalom arra, hogy a sörfőzde alkalmi címkékkel örvendeztesse meg a gyűjtőket.

Melyik húsvéti ételhez milyen sör illik?

Kifejezetten húsvéti sörökből még nincs túl nagy választék Magyarországon, bár a különlegességeket árusító boltokban hozzáférhetőek a legismertebb palackozott változatok. Az általános választékkal azonban a korábbi évekhez viszonyítva egészen jól állunk. A szaküzletekben és a kiskereskedelem egészében körülbelül 350-400-féle sörhöz lehet hozzájutni, csak bírni kell pénztárcával. Az alábbiakban néhány klasszikus húsvéti étel és hozzáillő (itthon is beszerezhető) sör párost adunk meg.


Főtt tojás – Imperial Stout (Left Hand Imperial Stout)

Füstölt sonka – Weizenbock (Erdinger Pikantus, Schneider Weisse Aventinus)

Báránysült – Scotch Ale (Belhaven Wee Heavy)

Nyúlpaprikás – Pilseni (Pilsner Urquell, Chodovar Zamecky)

Húsvéti kalács – Belga gyümölcsös ale (Liefmans Cuvee)

 

Kislexikon

 

Ale – felsőerjesztésű sörfajta, a világostól a borostyánon át a sötétbarnáig terjedő színskálán. Különféle keserűségértékek és alkoholtartalom jellemzi, valamint gyümölcsös utóíz.

Stout – sötétbarna, felsőerjesztésű, krémszerű habbal bíró sörfajta.

Pilseni (Pilsner, Pilsener, Pils) – a legismertebb lager sörtípus bőséges komlótartalommal. Jellemzően friss, fanyar ízzel, tartós habkoronával.

Lager – tiszta, áttetsző, alsóerjesztésű, világos sörök.
Bock – árpamalátából erősre főzött, magas alkoholtartalmú, alsóerjesztésű világos vagy barna sör.