2009. szeptember. 17. 10:55 Haulitus Anikó Utolsó frissítés: 2009. szeptember. 17. 11:47 Gasztro

Tökéletes tízóraik - tippek, receptek

Idillikus kép: hétköznap kora reggel átszellemült mosollyal asztalhoz ül a család. Narancslé, palacsinta, omlett, pelyhek - az amerikai filmekben. A valóságban, ha iskolakezdés, akkor versenyfutás az idővel, plusz a tízórai- és uzsonnakészítés mindennapos nyűge.

Szeptember elején ugyan sokan megfogadják, hogy csak finom, egészséges és változatos tízóraival indítják útra csemetéiket. Pár nap, aztán marad a szokásos szalámis zsemlye, felvágottas kenyér. Aztán rájövünk, hogy praktikusabb zsebpénzzel ellátni a gyerkőcőt, s különben is, mire való az iskolai büfé meg a sarki közért. Pedig magunk is tudjuk, hogy a forintok így minden bizonnyal csokira, chipsre, mozijegyre váltódnak. Mi meg legfeljebb időnként szörnyülködünk sarjaink borzalmas ízlésén, sopánkodva, hogy száraz tápon nő fel az új generáció.

Pedig egy kis időbeosztással és odafigyeléssel megtalálhatjuk a csemetéknek is ízlő, gyorsan elkészíthető, finom, változatos, tápláló és még az „ínyencképzésnek” is megfelelő, könnyű, gyors recepteket.

Ügyeljünk arra, hogy a tízórai mindig tartalmazzon, lehetőleg magasabb rosttartalmú gabonafélét, például rozsos, magvas, graham péksüteményt, kenyeret. Fontos tudni, hogy nem minden barna színű pékáru készül sok rostot tartalmazó alapanyagból, sajnos gyakran csak - jó esetben malátasziruppal - színezik a kenyeret, kiflit. Az igazi barna könnyen felismerhető: állaga tömör, sűrű, nehéz. A színezett pedig levegős, könnyű. Bár a gyerekek eleinte gyakran idegenkednek ezektől, hamar rákapnak az ízére, pláne, ha pirított magvak is rejtőznek benne, vagy ropogós héján.

Rendhagyó zsömle. Fantázia és energia
© Aréna 2000
A kenyérre, kiflire kis fantáziával sokféle vajkrémet, pástétomot keverhetünk, amit zöldfűszerekkel, zöldségekkel gazdagíthatunk, az édes változatot akár gyümölccsel is. Sok bevásárlóközpontban kapható már pita és tortilla lap.Az újdonság varázsával hat, ha a tízórais dobozban a szokásos szendvics helyett mindenféle finomsággal kerekre tömött pita lapul, vagy töltött tortilla tekercs kelleti magát. Mindkettőt készíthetjük krémekkel, pástétomokkal, az évszaknak megfelelő zöldséggel, és nyugodtan jöhet bele a szalámi,sonka, felvágott, a maradék sült hús. Viszont, hogy jobban „csússzon”, ízlés szerint pár csepp citrom, olíva olaj,kevés majonéz, paradicsompüré, mustár, tejszínes torma is kerülhet rá.

A szendvics, pita és tortilla töltelékéhez is bátran használjunk magvakat – pirított, darált diót, szezámmagot, lenmagot – nemcsak mutatósabb és ízletesebb, de nagyon egészséges is. Fedezzük fel újra a leveles tésztát – az elkészítés módjának csak a fantáziánk szabhat határt és szinte minden boltban készen kapható, érdemes otthon tartani a mélyhűtőben. Tölteléknek való szinte mindig akad, így különösebb előkészületek nélkül bármikor felhasználhatjuk. A leveles tésztából négyzeteket vágunk és ízlés szerint édes, sós vagy húsos tölteléket kanalazunk az egyik felére, és kis háromszög alakú batyukat készítünk. Az így elkészített batyuk egyik felét kisüthetjük sütőlapon – 15-20 perc alatt kész, a másik felét akár félkészen, megtöltve be is tehetjük a mélyhűtőbe, hogy bármikor elő tudjuk kapni. Elkészíthetjük este is, de akár reggel is betehetjük a sütőbe, míg készülődünk megsül és így frissen, melegen kerül a tízórais dobozba Arról nem is beszélve, hogy a sülő töltött tészta illatára is jobb kedvvel ébred a család, mint az ébresztő óra hangjára.

A muffin is – édes, sós, akár a sok gyerek által kedvelt pizzás ízzel – változatosságot vihet a tízóraik egyhangúságába. Előnye még az is, hogy legtöbb fajtája félóra alatt elkészíthető. A kisebb lurkóknak a családi használatra kitalált fantázianevekkel is nagyobb kedvet csinálhatunk a tízóraihoz. Kedvenc mesehősükhöz kapcsolva majdnem biztos a siker: ha például a spenóttal töltött leveles tésztát Shrek párnájának nevezzük biztos jobban fog ízleni. Néha egy kis kegyes csalás is elég, mondjuk, ha a zsemlébe tett rántott halrudacskát átkereszteljük halburgernek.

De pár ügyes mozdulattal a zsemléből malackát varázsolhatunk, vagy a szelet kenyérre rajzolhatunk szemet, mosolygós szájat majonézzel, mustárral. A hatás biztosan nem marad el. Már, ha ezt még otthon megeszi a gyerek, különben elég érdekes szín kavalkádot idézhetünk elő a szendvicsében, mire napközben előveszi. Ugyan ki tudja, lehet, hogy éppen ettől leszünk menők a szemében.

Apropó, érdemes tízórais zacskó helyett a ma már szinte mindenhol kapható, nagyon praktikus, jól zárható dobozokba tenni a mindennapi betevőt. Esztétikusabb és nem is csúszhat ki, mint a tasakból. Próbáljuk ki az alábbi egyszerű ötletek kivitelezését. S reménykedjünk, hogy legnagyobb elismerésként majd esténként az iskola táska alján az utolsó morzsáig kiürített tízórais doboz lapul.

Tippek

– A sonkás szendvicset nemcsak feldobja, de ízben is harmonizál hozzá egy-egy vékony szelet ananász.
– Szinte mindegyik klasszikus szendvicset rendhagyóbbá,tartalmasabbá és ízletesebbé teszi egy-egy szelet avokádó.
– A sajthoz nagyszerűen illeszkedik a dió, a körte és az alma. Egyébként se feledkezzünk meg róla, hogy egy-egy friss gyümölcsöt becsempésszünk a tízórais dobozba.
– A legtöbb szendvicset elkészíthetjük vagy előkészíthetjük már előző este, és hűtőben tárolhatjuk. Némelyiknek még jót is tesz a várakozás. Ha például a pitába, tortillába, kis buciba mozzarella sajt, paradicsom és bazsalikom kerül, akkor a rakományt keverjük be előre, reggelre összeérnek az ízek.
- A leveles tészta töltelékei sokfélék lehetnek, pld. félbevágott virsli egy-egy vékony szelet sajttal; túrókrém, többféle reszelt sajt elkeverve zöldborsóval, kukoricával, petrezselyemmel. A sajtos-spenótos töltelékkel is nagyon finom, de ha mélyhűtött spenóttal készítjük, csavarjuk ki a spenót levét, nehogy elázzon a tészta.
- A tojáskrém pár karika kolbásszal, felkockázott füstölt tarjával is sokak kedvence lehet.
- Készíthetünk tölteni- vagy kenegetnivaló krémet sült csirkemájból, gombával hagymával, dióval és reszelt körtével, fűszerekkel. Ezek különféle keverékeivel igazi, ínyenc ízharmóniát érhetünk el.
- Időnként egy-egy doboz joghurtot, kefírt is betehetünk a dobozba,mellé répa,karalábé hasábokat.





















Receptek (Oldaltörés)


Zöldfűszeres vajkrém

Friss rukkolát vagy petrezselymet, kaprot, bazsalikomot apróra metélünk, belekeverjük a puha vajba, pici sót és ízlés szerint borsot adunk hozzá.

Almás sajtos vajkrém

20 dkg sajt ízlés szerint , 5 dkg vaj, 2 darab alma, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom reszelt héja, fél citrom leve, 1 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál tejföl, 1 teáskanál mustár. A sajtot és az almát reszeljük finomra. Ha az alma levet engedne, öntsük le. Adjuk hozzá a mustárt, a tejfölt, az olívaolajt, az apróra vágott petrezselymet és alaposan keverjük ki a vajjal. A barna kenyér jól kihozza a sajt és az alma ízét.

Diós vajkrém

Töltelék. Sokféle lehet
© Aréna 2000
20 dkg lágy vaj, 10 dkg darált dió, 1 evőkanál méz , 2 teáskanál körtelé, só, bors . A lágy vajat összekeverjük a többi hozzávalóval. A diós ízt a barna kenyér emeli ki igazán.

Vajkrém gazdagon

125 g vaj, 2 kemény tojás, 20 dkg reszelt sajt, petrezselyem, snidling, só, bors, szerecsendió. A kemény tojást és a zöldfűszereket vágjuk apróra és keverjük a puha vajhoz a fűszerekkel együtt. Akkor igazán finom, ha 2-3 féle sajtból készül.

Csirkepástétom répával

25 dkg főtt vagy sült csirkemell filé, 3 szál főtt sárgarépa, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma. A csirkemell filét vágjuk apró kockákra és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémesre.

Diós májpástétom

25 dkg csirkemáj, 1 csésze darált dió vagy mogyoró, 1 kis fej lilahagyma apróra vágva, 10 dkg vaj, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál mustár, só, bors. A puha, sült csirkemájat villával törjük szinte krémesre, adjuk hozzá a többi hozzávalót és jól keverjük el.

Zöldséges sajtkrém

2 evőkanál finomra reszelt cheddar sajt, 2 evőkanál finomra reszelt zeller, 2 evőkanál finomra reszelt sárgarépa, 2 evőkanál tejföl, só, bors. A hozzávalókat keverjük el alaposan, ízlés szerint adjunk hozzá sót és borsot.

Répás pástétom

10 dkg trappista sajt, 4 szál sárgarépa, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis pohár tejföl, só, bors, szerecsendió. A sárgarépát és a sajtot finomra reszeljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a tejfölt. Egy csipet sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.

Mandulás burgonyakrém

25 dkg héjában sült burgonya, 7 dkg apróra vágott, pirított mandula, 2-3 dkg vaj, fél kígyóuborka durvára reszelve, fél csokor kapor, 2-3 evőkanál tejszín, só, bors, szerecsendió. A sült burgonya belsejét kikaparjuk és villával összetörjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól elkeverjük.

Pizzás muffin

Tészta: 25 dkg liszt, 1 dl langyos tej, 2 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 evőkanál olaj, 1 – 2 teáskanál pizza-fűszerkeverék.

Töltelék: 5 – 5 dkg kockára vágott szalámi, reszelt sajt, konzerv szeletelt gomba. A tésztához valókat jól összegyúrjuk és meleg helyen 35-45 percig pihentetjük. Hozzágyúrjuk a sajtot, szalámit és a gombát, majd akkora gombócokat formálunk, hogy háromnegyedig töltse meg a muffin sütő formát. A tetejét meghintjük sajttal. 20 – 25 perc alatt megsül.