Több száz borász a Budai Várban
18. alkalommal rendezik meg az idén a Budapesti Nemzetközi Bor-és Pezsgőfesztivált. Szeptember 9. és 13. között 15 ország 250 borászata várja a vendégeket a Budai Várban.
A „nagykorúvá” lett rendezvény kísérőprogramjai már a múlt hét végén megkezdődtek a Szentendrei Skanzenben tartott Szüreti Sokadalommal. A szokásos szüreti felvonulás, bormustra, mustkóstolás, szőlőpréselés mellett ezúttal külön napot szenteltek a Dunakanyarbeli nemzetiségek gasztronómiájának bemutatására.
E hét első napjain a Boregyetem kurzusainak ad otthont a Magyar Kultúra Alapítvány székháza. Szeptember 7-én pezsgőznek a résztvevők: Cava – a spanyol minőségi pezsgő címmel az eredetvédett, tradicionális palackos erjesztésű ital történetével, készítésével, a pezsgőkóstolás, kínálás szabályaival, a cava és az ételek párosításaival ismerkedhetnek meg. A kedd az idei fesztivál díszvendégeié. Bemutatkozik a spanyol bortermelés nagyágyúja, a Freixenet csoport, amely nem mellesleg húsz éve van jelen a magyar piacon. Szeptember 9-én, szerdán már a magyaroké a szó. Szepsy István a tokaji eredetvédelemről tart előadást, míg Rigler Zsolt az újra felfedezett soproni kékfrankosról.
Szeptember 9-én este 6-kor hivatalosan is kezdetét veszi a várbeli borünnep, ahol öt napon át Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, nem szólva a számos neves külföldi borászatról. A borkínálatban ott lesznek a hazai és nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert boraink is.
Bár a Budai Vár udvarain 13-án este koccinthatnak utoljára a borkedvelők, a fesztivál nem ér véget. A Máltai Szeretetszolgálat javára rendezett, vacsorával egybekötött jótékonysági borárverés szeptember 17-én lesz a Hadtörténeti Múzeumban, másnap pedig gálakoncert a Művészetek Palotájában. A Magyar Nemzeti Galériában szeptember 9-től 20-ig tekinthető meg a művészi borcímkék kiállítása.