A konyha alkimistájának sikersorozata
Méltó fogadtatásban részesült Ferran Adriá, a katalán szakácskirály a minap az osztrák fővárosban, ahol kiemelkedő elismerést kapott.
Az idei esztendőt a gasztronómia világbirodalmában lassan Ferran Adriá évének tekinthetjük. Mint arról hírt adtunk, New Yorkban a kitüntető Augie-díjjal járó Chef of the Year, az Év Séfje címet vette át március végén, előtte pedig a Dominikai Köztársaságban az El Cosinero más Influyente del Mundo, a Világ Legtekintélyesebb Szakácsa díjat kapta. Áprilisban pedig El Bulli, vagyis a Kis Buldog nevű éttermét a brit Restaurant Magazine reprezentatív listáján ötödik alkalommal választották a világ legjobb éttermének. Már csak hab volt a tortán, hogy angol barátai - Richard Hamilton, a pop-art atyja és Vicente Todolí, a londoni Tate Modern galéria igazgatója - által írt és szerkesztett könyv négy nyelven (spanyol, katalán, angol, német) jelent meg róla szintén áprilisban.
Középen a mester. Minden díjat besöpör |
Csak mellesleg jegyezzük meg, az éttermek és kulináris mesterek tekintetében Spanyolország világszínvonalat képvisel, ugyanis a mértékadó Restaurant Magazine első öt legjobb étterme közül három itt van. A listavezető El Bulli mellett a negyedik helyre a baszkföldi Mugaritz éttermet, míg az ötödikre a gironai (Katalónia) El Celler de Can Rocát rangsorolták. S ezek után már az sem meglepő, hogy a bécsi A la Carte Trophée Gourmet díját tavaly is a spanyol korona kitűnő séfje, Juan Mari Arzak, egyben a San Sebastián-i Arzak étterem tulajdonosa kapta meg (az Arzak jelenleg a világ nyolcadik legjobb étterme).
Aktuális hírt is szeretnénk megosztani Ferran Adriá El Bulli éttermének magyar rajongóival. Eddig a Földközi-tengeri idegenforgalomhoz is igazodva, idényjelleggel, mindössze négy hónapot tartott nyitva Roses-ban a „kulináris szentély”. A korábbi esztendőktől eltérően az idén június 16-tól december 20-ig üzemel. A mesterséf barcelonai laboratóriumában az eddig bevált receptjei mellé új fogásokat is összeállított a 2009-es idényre, szezonális vadételek és szarvasgomba is beépül a választékba. A szervizkészletek pedig Barcelona legjobb kézműves műhelyeiből és egyebek mellett Japánból kerülnek az asztalokra.