Szendvics, saláta, desszert – gyors receptek
A következőkben néhány olyan gyors harapnivaló receptjét közöljük, melyek nagy népszerűségnek örvendenek a világ különböző tájain, de itthon kevéssé ismertek.
Elkészítésre jelölt receptjeink eltérő ligákból érkeztek. Akad szendvics, saláta és egy gyors desszert is.
Reuben Sandwich (szendvics)
Ez a szendvics az amerikai delik - talán nevezhetnénk őket csemegeboltnak, esetleg kis közértnek, de a legcélszerűbb mégis a delikátesz - kínálatának sok helyütt fundamentális eleme. Az Egyesült Államokban az ilyen, általában éjjel-nappali boltok olyan egyszerűbb ételeket - szendvicseket, salátákat, egytálfogásokat -forgalmaznak, amelyeket helyben is lehet fogyasztani, de jellemzőbb az elvitel.
Alanyunk nem is igazán hasonlítható semmi hazaihoz, és az eredetét homály fedi. Itthon sajnos visszafogott a szendvicskultúra, de sosem késő ismerkedni az alapokkal. Számtalan változata létezik ennek a vagdalthúsos, savanyú káposztás szendvicsnek. Közeli rokonságban áll a Rachel szendviccsel, melyben pastrami és coleslaw (káposztasaláta) van.
Hozzávalók: 2 szelet rozskenyér, 5-6 vékony szelet corned beef (sózott marhavagdaltkonzerv), 4-5 ek savanyú káposzta, 2 szelet ementáli sajt, 2 ek Ezersziget öntet, vaj, só, bors.
A felépítés a következő. Kenyér-sajt-káposzta-hús-káposzta-sajt-kenyér, és közé valahova a dresszing. Vagy nem. Mert persze nem muszáj a szimmetria rabjává lennünk. Nyugodtan választhatjuk a számunkra szimpatikus építkezési elveket. A kenyerek egyik oldalát - amit külsőnek választunk - megkenjük vajjal, és szendvicssütőben vagy serpenyőben, spatulával lenyomkodva, ropogósra sütjük. Nem pirítóst készítünk, csak megpirítjuk a külsejét. A káposztát érdemes kicsit serpenyőben felhevíteni, hogy a vastag szendvics belül is kellemes hőmérsékletű legyen.
Som Tam (thai zöldpapaya-saláta)
A Som Tam thai saláta, amelynek bázisa az éretlen papaya. Ez a legnépszerűbb saláta az országban. Nagyon alacsony a kalóriatartalma, amellett, hogy természetesen nagyon finom is.
Hozzávalók: 1 zöld, éretlen papaya, 1 bögre szójacsíra, 1 kígyóuborka, 1 paradicsom, 2 újhagyma, 1 marék pirított földimogyoró, 1 marék bazsalikomlevél, 1 marék korianderlevél, 2 gerezd felaprított fokhagyma, 2 ek halszósz, 1 felaprított chili, 1 ek rákpaszta, 1 nagy lime leve, 2 ek barnacukor.
A zöldségeket és a fűszernövényeket megtisztítjuk, felcsíkozzuk, és összekeverjük. A fokhagymát és attól lefelé a többi összetevőt összedolgozzuk öntetté és beleforgatjuk a zöldeket, megszórjuk a mogyoróval.
Lefse (norvég krumplipalacsinta)
A Lompe névre is hallgató palacsintaszerűség, lapos kenyér - vagy fene tudja, mi - főtt krumpliból készül, zsírral (nagyon finnyások keverhetik vajjal), esetleg kis tejszín hozzáadásával. Sütés után rögvest megkenjük vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral, netán megkenjük dzsemmel, feltekerjük, és lehet enni.
Hozzávalók: 4 kis szem pürésített főtt krumpli, 4 ek sertészsír, 1 ek cukor, 2 csipet só, 1 ek liszt.
Az első négy összetevőt összekeverjük, majd lassan hozzáadjuk a lisztet. Épp csak annyira dolgozzuk meg, hogy összeálljon. Maréknyi labdákat formázunk belőle, amelyeket aztán szétlapítunk, és megsütjük serpenyőben. Vajastól, cukrostól bekapkodjuk.