Adventi kóstoló, karácsonyi menük - tippek
Az ünnep hangulatát idézik meg december 6-án, szombaton Egerben. Az Egri Borvidékért Alapítvány szervezésében neves borászatok képviselői segítenek kiválasztani a karácsonyi menühöz illő borokat.
Az alapítvány székháza előtti teraszon többek között olyan rangos pincészetek kínálják a legjobb válogatásaikat, mint a Monarchia, a Gál Tibor Pincészet vagy a Bolyki Szőlőbirtok. A asztalokról nem hiányoznak majd a környékbeli sajtok, kenyerek, kalácsok, házi sütemények és lekvárok sem. Ínyenceknek különlegesség a bükki kecskesajt, a szomolyai heringlekvár, a forró karamell. A „vendégszereplő” etyeki sonkákhoz fűszeres forralt bor és téli tea is csalogatja majd a nagyérdeműt.
A 2002-es Egri Bikavért 2006-ban a Pannon Bormustrán Csúcsbikavérnek választották, már nem sok palack lelhető fel kereskedelmi forgalomban. Marha- és báránysültekhez, pörköltekhez és húsos tésztákhoz ajánlják.
A Chardonnay Battonage 2007 markánsan képviseli az Egri Borvidék adottságait és a fajta világszerte ismert arculatát. Kiváló társ szárnyas- és könnyű sertés ételekhez, valamint a tenger gyümölcseihez és tésztafélékhez.
A Zen 2006 fehérbor. Jól lehűtve, fűszeres halételekhez, könnyű tésztákhoz és salátákhoz illik. A Noir 2004 Kékfrankos, Cabernet sauvignon és Merlot fajtákból készített gyümölcsös vörös cuvée. Enyhén fűszerezett és könnyű húsok kellemes kísérőjévé.
A Bazilika 2004 Cabernet franc, Kékfrankos, Merlot, Pinot noir és Kadarka házasításából született Egri Bikavér. Az első és egyetlen Bikavér Superoir a világon a 2004-es évjáratból. Elsősorban marha- és bárányhúsból készült ételekhez, ragukhoz ajánlott. Újdonság a Pinot noir 2006, amely Eger ígéretes fajtája. Sajtok, sertés-, marha- és baromfi húsok, valamint tészták ideális kisérője.