Díjak, borok, lícit: a közönség kedvencei
Nagy sikerrel zárult vasárnap a 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál leglátogatottabb rendezvénye a Borkiállítás és Vásár a Budai Várban.
Az öt napon át tartó esemény idei látogatottságát több tízezerre becsülik a szervezők. A nagyközönség soraiból jelentkezett borbírálók szavazatai alapján dőlt el, melyek legyenek a 2008-as fesztivál borai. A díjat öt kategóriában ítélték oda.
Ugyancsak a zárónapon került sor a Borászokért díj átadására, amelyet idén Kalla Kálmán, a Gundel Étterem volt főszakácsa, az Educatio Culinartist Chef Akadémia oktatója vett át – a borászok szavazatai alapján – Csathó Pál grafikus művésztől, a díj alapítójától.
A borfesztivál eseménysorozata ezzel még nem fejeződött be. A Hadtörténeti Múzeum lesz a helyszíne szeptember 18-án este a díszvacsorával egybekötött jótékonysági borárverésnek, ahol 46 tétel magyar és külföldi borkülönlegességre lehet licitálni. A szervező Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. a bevétellel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karitatív tevékenységét támogatja.
A fesztivál szeptember 19-én, a Művészetek Palotájában gálakoncerttel zárul.
Borok és étkek |
A borárverés vacsoramenüje szép példája a klasszikus fogások és nemes italok harmóniájának. - Tokaji Szamorodnival nemesített galambesszencia galambmell galuskával és erdei gomba pelyhekkel; Tokaji Furmint 2006. - Marhabélszín érmék kabátkás padlizsántalléron, kakukkfüves borjúvelővel, májjal töltött karottás palacsinta batyuval, fűszervajas brokkoli rózsákkal és bormártással; Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2006, Egri Bikavér Reserve 2000. - Mascarponés körtetorony mandulaforgáccsal és fügeöntettel valamint kéksajt falatok; Tokaji Casino Cuveé 2000, Villányi Pinot Noir. |