2008. szeptember. 15. 20:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. szeptember. 15. 17:20 Gasztro

Díjak, borok, lícit: a közönség kedvencei

Nagy sikerrel zárult vasárnap a 17. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál leglátogatottabb rendezvénye a Borkiállítás és Vásár a Budai Várban.

Az öt napon át tartó esemény idei látogatottságát több tízezerre becsülik a szervezők. A nagyközönség soraiból jelentkezett borbírálók szavazatai alapján dőlt el, melyek legyenek a 2008-as fesztivál borai. A díjat öt kategóriában ítélték oda.

A fehér és rosé kategóriában megosztva nyerte az elismerést az Aranymetszés Badacsonyi Olasz- rizling 2006 (Varga Pincészet Kft.), és a Balatonboglári Altanus Cuvée 2006 (Bujdosó Pincészet). Az aszú kategóriában a Tokaji Aszúesszencia 2003 (Árvay és Társa Kft.), az édes fehér kategóriában a  Princess Gyönygyöző 2007 (Garamvári Szőlőbirtok), a vörösbor kategóriában a K.O. Cuvée 2004 (Bock Pincészet) lett a díjazott. A pezsgő kategória győztese a Törley Gála (Törley Pezsgőpincészet) lett.

Ugyancsak a zárónapon került sor a Borászokért díj átadására, amelyet idén Kalla Kálmán, a Gundel Étterem volt főszakácsa, az Educatio Culinartist Chef Akadémia oktatója vett át – a borászok szavazatai alapján – Csathó Pál grafikus művésztől, a díj alapítójától.

A borfesztivál eseménysorozata ezzel még nem fejeződött be. A Hadtörténeti Múzeum lesz a helyszíne szeptember 18-án este a díszvacsorával egybekötött jótékonysági borárverésnek, ahol 46 tétel magyar és külföldi borkülönlegességre lehet licitálni. A szervező Magyar Szőlő és Borkultúra Kht. a bevétellel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat karitatív tevékenységét támogatja.
          
A fesztivál szeptember 19-én, a Művészetek Palotájában gálakoncerttel zárul.

Borok és étkek

A borárverés vacsoramenüje szép példája a klasszikus fogások és nemes italok harmóniájának.

- Szarvasgomba-mozaikos libamájlapok reszelt narancshéjjal, mazsolás kalácsforgácsokkal és balzsamos öntettel; Pannonhalmi Tramini 2007.

- Tokaji Szamorodnival nemesített galambesszencia galambmell galuskával és erdei gomba pelyhekkel; Tokaji Furmint 2006.

- Marhabélszín érmék kabátkás padlizsántalléron, kakukkfüves borjúvelővel, májjal töltött karottás palacsinta batyuval, fűszervajas brokkoli rózsákkal és bormártással; Szekszárdi Kékfrankos Reserve 2006, Egri Bikavér Reserve 2000.

- Mascarponés körtetorony mandulaforgáccsal és fügeöntettel valamint kéksajt falatok; Tokaji Casino Cuveé 2000, Villányi Pinot Noir.