2008. július. 29. 11:00 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. július. 28. 21:42 Gasztro

Édes tárlat és tanfolyamok a Gerbeaud-ban

Százötven esztendeje, hogy Kugler Henrik, egy soproni cukrászdinasztia harmadgenerációs leszármazottja, maga mögött hagyva a tanuló- és vándoréveket, úgy döntött, ideje kamatoztatni Európa tizenegy városában, köztük Párizsban szerzett tudását.

© gerbeaud.hu
S 1858-ban megnyitotta pesti cukrászdáját, ahol először lehetett utcai teraszon fagylaltot kanalazni, a kínai és orosz teákhoz házi készítésű teasüteményeket és persze kuglert, vagyis kis mignonokat falatozni. Ez volt a Gerbeaud, amit a századfordulóra már a második tulajdonos, Gerbeaud Emil tett világhírűvé. A ház és mindenekelőtt a sütemények történetét most jubileumi kiállításon ismerhetik meg az érdeklődők a cukrászda kis szalonjában.

Az augusztus végéig nyitva tartó tárlaton megtudhatják többek között, miként, mivel készültek régen a sütemények, milyen különlegességek voltak, s például azt is, hogyan ette Sissi, a magyarok kedvenc királynéja a kuglert.

De a mai Kugler-Gerbeaud utódok gondoltak a jelenre is: szeptember és november között négy alkalommal egy-egy napos süteménytanfolyamot szerveznek a ház konyháján, ahol bárki kilesheti az édes bűnök titkát, netán még kuglert is megtanul sütni. Nem véletlenül ajánlotta Kugler Henrik 1897-es Legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászati könyvét a cukrászok és vendéglősök mellett a háziasszonyoknak, különös tekintettel a magántanulásra.
hvg360 Köves Gábor 2024. december. 04. 19:30

Jean Reno a HVG-nek: Visszavonulni? Magát a szót sem értem

Már magyarul is olvasható a világhírű francia színész első regénye, az Emma. Jean Renóval a Luc Bessonnal közös múltról, Natalie Portman ellenérzéseiről, egy tehetséges pingvinről, egy vaginába rejtett memóriakártyáról és Robert De Niróról is beszélgettünk.