Gyorséttermi teszt: nem mindegy, mit veszünk be
A teljesség igénye nélkül csokorba szedtünk néhány gyorséttermet, megnéztük, hogy 1000 forintból milyen ételeket, mekkora adagokat kapunk, milyen választási lehetőségek mellett.
Az éhség nagy úr, ilyenkor gyakran berohanunk egy gyorsétterembe, nem is gondolva a minőségre. A legkényelmesebb megoldást választjuk, de amit kapunk, nem feltétlenül a legegészségesebb, a legkevesebb kalóriatartalmú, és mégcsak nem is a legolcsóbb. Gyorstesztünkben megnéztük a McDonalds-ot, a Burger Kinget, a Subway-t, a körúti Széráj török éttermet, a Főzelékfalót és a Duran szenvicsbárt.
„Ahol jó enni, ahol jó lenni”
Míg manapság Amerika lakosainak egy tekintélyes része a „lassú étkezés”, a minőségi alapanyagok és az organikus élelmiszerek felé vette az irányt, addig hazánkban változatlanul hatalmas népszerűségnek örvendenek a gyorsétter-mek. Itthon többnyire nem csak azért étkezünk a McDonald's-ban vagy a Burger Kingben, mert spórolósak vagyunk, hanem azért is, mert trendi. A gyorséttermi lánc üzleteibe bevallásuk szerint nem csak az ételekért térnek be a vendégek: tanuló diákokat, beszélgető párokat és baráti társaságokat látni a hatalmas üvegablakok mögött.
„Meki” kontra Burger King
A két legnagyobb rivális cég, a „Meki” és a Burger King majdnem azonos mennyiséget azonos áron kínál, jóformán csak az ételek elkészítésében van különbség. Néhány étel, mint például a garnélarák vagy a chilis sajt csak a Burger Kingben kapható. A panírozott hagymakarikák alapanyagát Lengyelországból szállítják, a többi alapanyagot magyar beszállítóktól vásárolják. A Meki specialitásai közé tartoznak a csirke nugets-ek, az almás piték (210 kcal) vagy a csokis és különböző ízű shake-k (a nagy adag 340 kcal!). Az egészséges életmódot hirdető McDonald's saláták széles választékát kínálja, de ha jobban megnézzük, kiderül, hogy például a saláták "Ezer sziget" öntete önmagában 220 kcal, egy hamburgeré pedig 255 kilókalória. A Burger Kingben nincs hasonló kalóriakimutatás.
Burger King üzletekből nálunk 14-et üzemeltetnek Budapesten, hármat vidéken, a McDonald's viszont 93-at országszerte. Saját bevallása szerint mindkét cég magas minőségi követelményekkel dolgozik, szigorúan tilos változtatni a standardizált ételek minőségén. A hamburgereket mindkét cég 100 százalékos marhahúsból készíti, de a McDonald's két lap között süti ki a húst, míg a Burger nyílt lángon. Az elkészült ételeket csak bizonyos ideig szabad eladni, ha letelt az idő, kidobják.
Mit kapunk a pénzün-kért?
Hamburger menük közepes krumplival és közepes üdítővel mind a két helyen közel 1000 forintba kerülnek. A Burger Kingben választhatunk whopper hamburgert, amiben a hús mellett paradicsom, uborka, hagyma található, a menü 950 forintba kerül, ha BBQ-szósszal, és sült baconnal kérjük a szendvicsünket, akkor 999 forintot kell fizetnünk, csak úgy mint a dupla húsosért.
A McDonald's-ban ugyanez pepitában, megtoldva a két hús között egy vékony buci réteggel Big Mac (507 kcal) szendvicsként és a hozzá tartozókkal menüként 1080 forintért kapható. Egészséges megoldásként mindkettő salátákat, csirkeszendvicset, narancslevet és ásványvizet kínál. A Burger Kingben 950 forintba kerül egy csirkeszendvics-menü, abból a fajtából, amiben nem láthatjuk, hogy milyen húsból készül, mert panírozott a csirkedarálék. Ha kicsit többet, 999 forintot fizetünk, akkor ez a menü már olyan csirkés szendvicset tartalmaz, amiben grill húst kapunk.
Érdekesség, hogy a Mekiben magyar specialitásként a piros pöttyös túró rudi is képviselteti magát. (Nem lehetett könnyű a franchise központban, hogy bevegyék a kínálatba.) A Burger King március végéig olyan akciót kínál, hogy ha veszünk egy menüt, akkor legközelebb a szendvicsért csak fél árat kell fizetnünk. Ez kizárólag akkor használható, ha legközelebb csak egy szendvicset szeretnénk, mert ha külön megvesszük a szendvicset féláron (!), és hozzá külön a krumplit meg az üdítőt, akkor jóformán ugyanoda lyukadunk ki, mintha nem lenne kedvezmény, csak vennénk egy újabb menüt. Mindkét helyen a szénsavas kimért üdítők 2, 4 és 5 dl kiszerelésben kaphatók 200, 250 és 300 forintért.
Ahol jó enni? Ahol jó lenni? © Stiller Ákos |
Török ízek, magyar árak
A szomszéd kertje mindig zöldebb: a Mekiben dolgozó Feri szívesen eszik kínai étteremben, Petra viszont a thai konyhát részesíti előnyben, vagy szabadidejében gyrost fal. A város egyik legfelkapottabb török étterme a Szent István körúton található, főleg éjjelente nagy a forgalom: buli előtt, után, közben, ugyanis hajnali négyig tart nyitva minden nap. Jó megoldást nyújt, ha főtt ételre vágyunk. Gyrost 500 forintért kapunk, tálban 1000 forint, üdítő nélkül (!). Zöldséges borjút 800 forintért kapunk, a bárány vagy csirke nyárson, köret nélkül 1200 forint. Török pizzát 600 forintért árulnak, elég nagy adag, sőt, ha kérünk hozzá salátát, padlizsán krémet, humuszt vagy spenótos salátát, adagonként 400 forintért kínálják. Levesek és szaftos zöldséges-húsos variációk is kaphatók. A desszertek olcsók, a tejberizs, a sült puding például 300 forint, de baklavát már 100 forintért elvihetünk. A rostos és szénsavas üdítők egy árban vannak: 3 dl 260 forint, 4 dl 320, 5 dl 370 - ez jelentősen drágább, mint a McDonaldsban vagy a Burger Kingben, pedig a beszállító cég azonos.
Főzelékfaló
A főzelékek vagy levesek kedvelőinek a Főzelékfaló nyújthat megoldást, a város számos pontján van már üzletük. Állandó menü nincs az üzletekben, a napi kínálatot reggelente az egyes üzletek falán lévő táblákon találjuk. Számos leves és főzelék közül választhatunk. Egy főzelék ára 320 forint, egy feltété pedig 300-600 forint között változik. A napi menü egy levest és egy második fogást tartalmaz 990 forintért, de ebben sincsen üdítő. Egy félliteres üdítő 360 forintba kerül, majdnem hasonló áron kapható, mint a töröknél.
Szendvicsek minden mennyiségben
Egyre több Subway szendvicsbár nyílik a fővárosban, már 8 üzlet működik, további kettő nyílik Budapesten, egy pedig Győrben. Egy „sonka ham” menü, amely 15 cm-es szendvicset, közepes üdítőt (4 dl), sütit vagy chipset tartalmaz, 840 forintba kerül. Ha a salátákat nézzük, a tonhal, a tengeri hal és rák, a steak & sajt 1030 és 1080 forint között változik, üdítő nélkül. Az igazán éhesek kedvéért 30 centis szendvicset kínálnak, a normál szendvics árához még 450 ft-ot hozzáadva.
A kínálat legnagyobb részét jelentő drágább szendvicsek (húsgombóc, csirke teriyaki, roston sült csirke, steak & sajt, csirke fajita, sült marhahús, sonka, pulyka bacon variáció) 790 forintba kerülnek, 850 forintot kóstál a pizziola csirkés szendvics, a nagyobb adag ezer forint fölött van. És még csak nem is ittunk semmit. A poharas üdítők ára megegyezik a McDonald-éval vagy a Burger Kinggel, a fél literes üveges üdítők, rostos levek és teák egységesen 320 forintba kerülnek. Az ételek jó minőségűek, frissek, lehet variálni, és nem utolsó szempont, hogy előttünk, frissen készítik el.
Elrejtett kalóriák © Stiller Ákos |
Az egyszerű sonkás, hátszínes, kecskesajtos feltétek között néhány különlegességre is bukkanunk, igy kaviáros, lazacos, rákos, kagylós feltétre.
Ezer forintunkból kitelik 4 szendvics és egy üdítő. Méreteket tekintve nem fogjuk degeszre tömni a bendőnket, de ízletes és igényesen ekészített szendvicseket kapunk. Az üdítők és a rostos levek egységes áron kaphatók. A 3 decis 240 forintba, a fél literes üdítők 298 forintba kerülnek, ami jelentősen olcsóbb, mint a töröknél, de a Burger Kinget és a McDonaldsot is veri.
Gőgh Csilla