2008. augusztus. 15. 12:46 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. augusztus. 15. 14:38 Fesztivál

"Fél óra múlva a bokorban rókáztam" - mit ne együnk a Szigeten?

Körmös pacal vagy pizza? Lángos vagy hot-dog? Indiai konyha vagy sült kolbász? Mit érdemes enni a Szigeten? Rutinos fesztiválozók tanácsait olvashatják.

"Bármit egyél csak lángost ne, osztja meg velünk tanácsait Tibor. „Múltkor az első utam oda vezetett, vettem egy jó kis sajtos-tejfölöset, fél óra múlva már a bokorban rókáztam." Nem merünk kételkedni Tibor szavaiban, de erős a gyanúnk, hogy találkozásunk pillanatában már nem volt szomjas, és az sem biztos, hogy - csak - a lángossal volt baj. Mindenesetre a lángossal tényleg vigyázzunk, csak akkor vegyünk, ha frissen sütöttet kapunk, aminek volt ideje kihűlni, és így az olaj is le tudott csöpögni róla. Jobban járunk, ha lángosozni Szentendrére megyünk a főtér melletti sikátorba, a Szigeten inkább a kenyérlángost (500 Ft) ajánljuk.

„Nur Pizza.” Rövid, de erős érvek ezek egy törékeny német lánytól, Anneliesetől. 500 forintért nem rossz választás egy szelet sajtos-sonkás pizzaszelet, de jól lakni nem fogunk tőle. Mi inkább a két koncert közötti muszájétkezéseket oldanánk meg vele. Honfitársai a társaságból a főtt kukorica (300 Ft) gyönyörei mellett érvelnek, minden nap legalább egyszer esznek a Szigeten, amióta itt vannak.

"Én csak a jó szakembernek kinéző szakácsokban bízom. Figyelem, hogy kavargatja a pörköltet, és ha elégedett arccal mér belőle, tudom, hogy jó helyen vagyok" – érvel Levente. "Ha nem lehet látni a háttérben az ipari kiszerelésű pirospaprikát, érdemes azonnal továbbállni" - mélázik el egy babgulyás (1200 Ft) és egy körmös pacal (1400 Ft) között az MR2 színpadnál.

"Délben a kakukkfüves jércemellet ajánlom (980 Ft). Könnyű, mégis ízletes, de az esti ivászat előtt szigorúan sült kolbásszal (980 Ft) kell kibélelni a gyomrodat, arra 3-4 sör rögtön lecsúszik" – osztja meg velünk tippjeit Laci. Az ominózus vendéglátó egység a Wan2 színpad mellett található, onnan valóban mindent csak ajánlani tudunk, mi minden mellé stircelt krumplit (350 Ft) fogyasztanánk.

Szigetes képeinkhez kattintson!
© Stiller Ákos

„Indian food” – ordítja nekünk két Kispál szám között Steve, a brightoni egyetemista. Érvelésének lényege, hogy akik a borzasztó indiai körülmények között is higiénikus ételt tudnak készíteni, azok talán a Szigettel is megbirkóznak. Ebbe valóban nehéz belekötni, és a Nagyszínpad mellett tényleg ők a titkos favoritok, mind vegetáriánusok, mind húsimádók számára.

"Ár-érték arányban kell gondolkozni, meg abban, hogy a kalória meglegyen" – sorolja érveit a hot-dogosnál sorban álló srác. „550-ért kapsz egy akkora kiflit, mint a csajom keze, benne a virsli és egy rakat zöldség”. És valóban. Ha képesek vagyunk végigállni a még hajnalban is kígyózó sorokat, egy ilyen hot-doggal bőven jóllakunk. Túl sok szószt azonban nem tennénk rá, nem egy embernek okozta már vesztét a túlzó mohóság. Gondoljunk csak a lángosos úriemberre.

„Ha VIP kártyád van, azzal egyenes az utad a mennyországba. Bár a koncertekből semmit sem látsz, de odabent nagyon jó a kaja” – bök a fejével egyik kollégánk a nagyszínpad mellett lévő szeparé felé. Grillezett fetasajt, tortillák - csábítóan hangzik, de mi mégiscsak egy tál chili con carnéval (1200 Ft) távozunk. Nem bánjuk meg. Emberes adagot kapunk, nem spóroltak ki belőle semmit, árnyékban is erősen izzadunk tőle.