2008. augusztus. 15. 12:46 hvg.hu Utolsó frissítés: 2008. augusztus. 15. 14:38 Fesztivál

"Fél óra múlva a bokorban rókáztam" - mit ne együnk a Szigeten?

Körmös pacal vagy pizza? Lángos vagy hot-dog? Indiai konyha vagy sült kolbász? Mit érdemes enni a Szigeten? Rutinos fesztiválozók tanácsait olvashatják.

"Bármit egyél csak lángost ne, osztja meg velünk tanácsait Tibor. „Múltkor az első utam oda vezetett, vettem egy jó kis sajtos-tejfölöset, fél óra múlva már a bokorban rókáztam." Nem merünk kételkedni Tibor szavaiban, de erős a gyanúnk, hogy találkozásunk pillanatában már nem volt szomjas, és az sem biztos, hogy - csak - a lángossal volt baj. Mindenesetre a lángossal tényleg vigyázzunk, csak akkor vegyünk, ha frissen sütöttet kapunk, aminek volt ideje kihűlni, és így az olaj is le tudott csöpögni róla. Jobban járunk, ha lángosozni Szentendrére megyünk a főtér melletti sikátorba, a Szigeten inkább a kenyérlángost (500 Ft) ajánljuk.

„Nur Pizza.” Rövid, de erős érvek ezek egy törékeny német lánytól, Anneliesetől. 500 forintért nem rossz választás egy szelet sajtos-sonkás pizzaszelet, de jól lakni nem fogunk tőle. Mi inkább a két koncert közötti muszájétkezéseket oldanánk meg vele. Honfitársai a társaságból a főtt kukorica (300 Ft) gyönyörei mellett érvelnek, minden nap legalább egyszer esznek a Szigeten, amióta itt vannak.

"Én csak a jó szakembernek kinéző szakácsokban bízom. Figyelem, hogy kavargatja a pörköltet, és ha elégedett arccal mér belőle, tudom, hogy jó helyen vagyok" – érvel Levente. "Ha nem lehet látni a háttérben az ipari kiszerelésű pirospaprikát, érdemes azonnal továbbállni" - mélázik el egy babgulyás (1200 Ft) és egy körmös pacal (1400 Ft) között az MR2 színpadnál.

"Délben a kakukkfüves jércemellet ajánlom (980 Ft). Könnyű, mégis ízletes, de az esti ivászat előtt szigorúan sült kolbásszal (980 Ft) kell kibélelni a gyomrodat, arra 3-4 sör rögtön lecsúszik" – osztja meg velünk tippjeit Laci. Az ominózus vendéglátó egység a Wan2 színpad mellett található, onnan valóban mindent csak ajánlani tudunk, mi minden mellé stircelt krumplit (350 Ft) fogyasztanánk.

Szigetes képeinkhez kattintson!
© Stiller Ákos

„Indian food” – ordítja nekünk két Kispál szám között Steve, a brightoni egyetemista. Érvelésének lényege, hogy akik a borzasztó indiai körülmények között is higiénikus ételt tudnak készíteni, azok talán a Szigettel is megbirkóznak. Ebbe valóban nehéz belekötni, és a Nagyszínpad mellett tényleg ők a titkos favoritok, mind vegetáriánusok, mind húsimádók számára.

"Ár-érték arányban kell gondolkozni, meg abban, hogy a kalória meglegyen" – sorolja érveit a hot-dogosnál sorban álló srác. „550-ért kapsz egy akkora kiflit, mint a csajom keze, benne a virsli és egy rakat zöldség”. És valóban. Ha képesek vagyunk végigállni a még hajnalban is kígyózó sorokat, egy ilyen hot-doggal bőven jóllakunk. Túl sok szószt azonban nem tennénk rá, nem egy embernek okozta már vesztét a túlzó mohóság. Gondoljunk csak a lángosos úriemberre.

„Ha VIP kártyád van, azzal egyenes az utad a mennyországba. Bár a koncertekből semmit sem látsz, de odabent nagyon jó a kaja” – bök a fejével egyik kollégánk a nagyszínpad mellett lévő szeparé felé. Grillezett fetasajt, tortillák - csábítóan hangzik, de mi mégiscsak egy tál chili con carnéval (1200 Ft) távozunk. Nem bánjuk meg. Emberes adagot kapunk, nem spóroltak ki belőle semmit, árnyékban is erősen izzadunk tőle.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?