EUrologus #mifolyikbrusszelben

EUrologus EUrologus 2021. április. 07. 16:28

EMA: Lehet összefüggés az AstraZeneca-oltás és a ritka trombózisos esetek között

Ennek ellenére ajánlja a vakcinát az Európai Gyógyszerügynökség.

Összefüggés lehet az AstraZeneca-oltás és a nagyon kisszámú, véralvadással kapcsolatos esetek között – jelentette be az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán a gyógyszerkockázat-értékelő bizottságának (PRAC) újabb vizsgálata után.

Ennek ellenére

az EMA továbbra is ajánlja az AstraZeneca-oltások használatát, mivel annak előnyei jóval meghaladják a hátrányait.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor az alacsony trombocitaszámot az AstraZeneca nagyon ritka mellékhatásaként kell feltüntetni, fel kell hívni az egészségügyi dolgozók és a beoltottak figyelmét arra, hogy az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben.

A vérrögképződéssel járó megbetegedés, amely a trombociták számának alacsony számával áll összefüggésben néhány esetben, eddig igen alacsony arányban fordult elő az AstraZeneca cég termékével beoltottak körében. Az EMA tájékoztatása szerint az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZeneca-vakcinával, és mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig a belső szerveket érintő trombózisról, és közülük 18-an vesztették életüket.

Emer Cooke, az EMA igazgatója az eredményeket ismertető sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy

ha valakinek AstraZeneca-oltást ajánlanak, azt el kell fogadni, ugyanis sokkal nagyobb esélye van annak, hogy valaki a koronavírusban meghal, mint annak, hogy a vakcina mellékhatásaként életét veszti.

Noha Cooke elismerte, hogy az eddig jelentett trombózisos esetek többségében 60 év alatti nők voltak az érintettek, azt is kifejtette, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján végzett vizsgálat nem igazolta, hogy bizonyos életkorú vagy nemű betegek hajlamosabbak lennének a vérrögképződésre, ahogy korábbi betegségek sem jelezhetik a kockázatot előre. Annyit tudtak csak megállapítani, hogy az ismert esetekben az AstraZeneca-oltásra a betegek olyan immunválaszt adtak, mint amilyet ritka esetekben a heparin véralvadásgátló vált ki.

A kockázat összehasonlításaként dr. Peter Arlett, az EMA adatelemzői munkacsoportjának vezetője elmagyarázta: 10 ezer fogamzásgátló szedő nőből évente 4-nél alakul ki trombózis.

Marco Cavaleri, az EMA oltásokat vizsgáló munkapcsoportjának vezetője egy olasz lapnak adott interjúban kedden úgy fogalmazott: „a véleményem szerint már kimondhatjuk, hogy a nagyon ritka trombózisos esetek kapcsolatban vannak az oltással”, és azt is hozzátette: tény, hogy főleg fiatal beoltottak között magasabb az agyi trombózis esetszáma, mint várnák.

Márciusban az AstraZeneca-oltás alkalmazását több ország felfüggesztette, miután felvetődött, hogy az oltóanyag vérrögképződést okozhat. Ezt követően az EMA és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltóanyag hatékony és biztonságos.

Az uniós gyógyszerügynökség vizsgálatot folytat a vérrögképződéses esetek, illetve az ez idáig uniós használatra engedélyezett valamennyi vakcina, köztük a Pfizer–BioNTech, a Moderna és a Johnson & Johnson oltóanyagai esetleges mellékhatásainak kiderítésére is.

Frissítés: az AstraZeneca reagált a bejelentésre. Mint írták,

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, s már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BANK360 SZEMÉLYI KÖLCSÖN AJÁNLATOK
Személyi kölcsön kalkulátor
Hitel összege (Ft)
Futamidő ()
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.