Babáknak és kisgyerekeknek szánt Nestlé-termékekben találtak hozzáadott cukrot és mézet. Az édesített termékeket a svájci vállalat fejlődő országokban forgalmazza, éppen ott, ahol a gyerekek elhízása egyre súlyosabb probléma.
A Public Eye nevű svájci szervezet és az International Baby Food Action Network monitorozták a Nestlé termékeit. Kiderítették: a Nestlé által piacra dobott legnépszerűbb bébiételmárkák közül az alacsony jövedelmű országokban kettő is nagyon magas hozzáadott cukortartalommal bír, miközben ugyanezeket a termékeket Svájcban és Európa-szerte cukor nélkül adják.
Az Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában forgalmazott termékeket egy belga laboratóriumban vizsgáltatták be, és az egyéves kortól ajánlott Nido tejporban, illetve a hat hónapos és kétéves kor között ajánlott Cerelac gabonakészítményben találtak közönséges finomított cukrot és mézet.
Laurent Gaberell, a Public Eye táplálkozási szakértője a The Guardiannek kiemelte, hogy a Nestlének fel kéne hagynia a kettős mércével, és egyik olyan termékét sem szabadna cukroznia, amit három év alatti gyerekeknek forgalmaznak.
Az elhízás ugyanis egyre súlyosabb probléma az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Afrikában az öt év alatti túlsúlyos gyerekek száma 2000 óta 23 százalékkal nőtt a WHO adatai szerint. Globálisan pedig több mint egymilliárd ember él jelentős túlsúllyal.
A Public Eye szerint a Cerelac nevű termék globális eladásai több mint 1,2 milliárd dollár forgalmat generáltak, és a legtöbb eladást Brazíliában és Indiában rögzítették, a szóban forgó termék 40 százalékát ebben a két országban vették meg.
A kekszízesítésű, babáknak szánt gabonapehely Indiában több mint 2,7 gramm hozzáadott cukrot, Szenegálban és a Dél-Afrikában 6 gramm cukrot tartalmazott.
A Nestlé szóvivője azt mondta, hogy a cég “a gyerekek növekedéséhez és fejlődéséhez igazodó, kiváló minőségű alapanyagok használatát helyezi előtérbe”, és hogy a bébiételek “szigorúan szabályozott” kategóriájában a Nestlé mindig betartotta “a helyi rendeleteket vagy a nemzetközi szabványokat, beleértve a címkézési követelményeket és a cukrokat is magában foglaló szénhidráttartalomra vonatkozó határértékeket”. A svájci vállalat megjegyezte, hogy a termékeiben lévő összes cukrot – beleértve a mézből származó cukrot is – bejelentette. A receptúrák variációi pedig olyan tényezőktől függnek, mint a helyi szabályozás és a helyi alapanyagok elérhetősége.