Még az is lehet, hogy a süteményből jutott a török kollégának is.
Novák Katalin köztársasági elnök mézeskalácsot sütött advent utolsó vasárnapján, egy nappal Recep Tayyip Erdogan török államfő érkezése előtt, derül ki a Facebook-posztjából.
Bejegyzései gyakran olyan államfő képét közvetítik, aki háziasszonyi teendőit is maradéktalanul ellátja: sütött már perecet, csokis kekszet, még a receptjeit is megosztja, két éve pedig a házi szaloncukor elkészítését mutatta be. Három évvel ezelőtti ablakpucolós bejegyzése óta – amikor egészen szokatlan módon, zsebkendővel vagy nedves popsitörlővel tisztítgatta az üveget karácsony előtt – fotóit még többen nézik abból a szempontból, mennyire életszerűek.
Azt nem tudjuk, hogy a köztársasági elnök hogyan csinálja, de a mostani posztja alapján csodálatra méltó a patikai tisztaság és rend a konyhájában. Fekete ruhában süteményt sütni is nagy bátorság – vagy elképesztően nagy rutin – jele, és érdekes installáció a pulton elhelyezett almatorony is. Hiányérzete csak annak lehet, aki ilyenkor a gyerekeit is be szokta vonni a konyhai előkészületekbe.
Novák Katalin mindazonáltal jól tette, hogy nem az utolsó napokra hagyta ezt a süteményt, a mézeskalácsnak ugyanis kell egy pár nap, amíg megpuhul.
Ha mi is ajánlhatunk valamit, akkor ezekkel a trükkökkel szinte azonnal puha lesz a sütemény:
Ez a trükkje a legfinomabb mézeskalácsnak
A tésztát is, a kész süteményt is érdemes pihentetni, csak hidegen díszíthető.