Élet+Stílus hvg.hu 2023. november. 21. 06:10

Világrekorder lett a saját unokáját 60 évesen, Londonban megszülő magyar nő

A lánya kisbabáját segített világra hozni Epres Ilona.

Negyvenhárom évvel az első szülése után ismét egészséges kisbabának adott életet egy magyar nő Londonban, ez a Blikk szerint világrekord, korábban ugyanis maximum 41 év telt el egy nő első és utolsó szülése között.

A majdnem 60 éves Epres Ilona ráadásul mesterséges megtermékenyítéssel a saját unokáját szülte meg, ugyanis a lánya, a 40 éves Bernadett és férje, Zoltán éveken át sikertelenül próbálkozott a gyerekvállalással.

Ilona a lapnak azt mesélte, hogy a lánya 7 sikertelen lombikprogramon volt túl, amelyből hat vetéléssel ért véget, egy alkalommal pedig a már megszületett gyermekét vesztette el a pár.

„Ez annyira megviselte szegényt lelkileg, hogy letargiába esett, sőt, már megkérdőjelezte az élete értelmét is. Nagyon aggódtam érte, édesanyaként rossz volt nézni a vergődését, amikor Budapesten az orvosom felvetette, miért nem próbálom meg én a kihordást, hiszen makkegészséges vagyok. Örömmel mentem bele a hosszas egészségügyi vizsgálatokba, valamint a lányom petesejtjének és a vejem hímivarsejtjének a beültetésébe, amit idehaza azzal az indokkal nem végeztek el, hogy túl koros vagyok, de Angliában ennek nem volt akadálya” – mondta Ilona.

A problémamentes terhesség után Dani 3,5 kilogrammal született, makk egészségesen.

Ilonának korábban 4 saját gyermeke volt, közülük a legidősebb most 43 éves. Danit hivatalosan az ő kisfiaként anyakönyvezték, de már készül a hivatalos nyilvántartásban nem „béranyaként”, hanem „dajkaanyaként” feltüntetett nagymama lemondónyilatkozata, amely alapján a vérszerinti anyuka, Bernadett örök befogadhatja a saját kisfiát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?