A főváros 150. születésnapjára hirdettek pályázatot cukrászoknak, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. A torta hamarosan a cukrászdákban is kapható lesz.
A Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla süteménye lett Budapest tortája, azaz a Budapest 150 Torta, ami november 17-től kapható a cukrászdákban – közölte a Főváros.
Ahogy arról beszámoltunk, a pályázatot a Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdette meg, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A kiírás szerint egy olyan ünnepi tortát kellett megalkotni, ami „alapanyagaiban a múltat, megjelenésében viszont a mai kort és a jelen trendeket képviseli”. A pályázatra nevezhettek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is.
A szakmai zsűri tagjai – Balogh Nóra, Andrész Zoltán és Pataki Ádám cukrászmesterek, valamint Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója – öt torta közül választották ki a nyertes süteményt. A nyertes Natalis neve születést jelent.
Mint a Főváros közleménye fogalmaz, a Natalis elkészítésénél arra törekedtek, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. „Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (dobostorta, Esterházy-torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. (…) A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást” – mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.
A csatlakozó cukrászdák listáját november 15-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon.