Élet+Stílus hvg.hu 2023. október. 30. 14:37

Kiderült, milyen lesz Budapest tortája

A főváros 150. születésnapjára hirdettek pályázatot cukrászoknak, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. A torta hamarosan a cukrászdákban is kapható lesz.

A Belvárosi Auguszt Cukrászda Natalis fantázianevű alkotása, Müller Csilla süteménye lett Budapest tortája, azaz a Budapest 150 Torta, ami november 17-től kapható a cukrászdákban – közölte a Főváros.

Ahogy arról beszámoltunk, a pályázatot a Fővárosi Önkormányzat képviseletében a Budapest Brand nZrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület hirdette meg, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára. A kiírás szerint egy olyan ünnepi tortát kellett megalkotni, ami „alapanyagaiban a múltat, megjelenésében viszont a mai kort és a jelen trendeket képviseli”. A pályázatra nevezhettek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások, illetve vendéglátóipari szakképző iskolák is.

A szakmai zsűri tagjai – Balogh Nóra, Andrész Zoltán és Pataki Ádám cukrászmesterek, valamint Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója – öt torta közül választották ki a nyertes süteményt. A nyertes Natalis neve születést jelent.

Mint a Főváros közleménye fogalmaz, a Natalis elkészítésénél arra törekedtek, hogy a pályázati kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra. „Tortánk megjelenésében idézi a korszak nagy klasszikusait (dobostorta, Esterházy-torta), ugyanakkor azoktól eltérő ízvilággal rendelkezik. (…) A hangsúly a mogyorón van, míg a kávé és a csokoládé a maguk kesernyés, aromás ízeivel kitűnően gazdagítják a mogyoró ízét. A csavart az áfonya adja, melynek savassága könnyebbé és vibrálóvá varázsolja az összhatást” – mutatta be Müller Csilla, a torta megálmodója a nyertes süteményt.

A csatlakozó cukrászdák listáját november 15-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?