Mi az a mikrobiom és mi a kapcsolata az egészségünkkel? Miért kell ezzel foglalkozni? Miért jó ötlet a koplalás és miért kulcsélelmiszer a nyers zöldség? Legyen-e dietetikusunk? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikussal, a Patikakert Ökogazdaság alapítójával.
Wellbeing podcastunk első epizódjában a tudatos táplálkozás felé indultunk el, a második részben pedig a legapróbb, élő részletekig megyünk le: a mikrobiomhoz, azaz a bennünk, illetve velünk együttélő élőlényekhez és a velük ápolt kapcsolatunkhoz.
De hogyan működik ez az egész? Miben hasonlítunk mi magunk is egy virágoskerthez, és miért fontos, hogy közel legyünk a természethez? Hogyan hat ki a bélrendszerünk az egész szervezetünkre és miért lehet kulcs a nyers zöldség, vagy akár a koplalás az egészségünkhöz? Bánhalmi Kata ezekről a kérdésekről beszélgetett Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikussal, a Patikakert Ökogazdaság alapítójával.
Kövesse és hallgassa meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud, YouTube
Vagy iratkozzon fel a Kösz, jól csatornájára itt: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts
- 1:43: Mi az a mikrobiom és mi a kapcsolata az egészségünkkel?
- 3:25: Hogyan kapcsolódik ehhez a környezetünk?
- 6:12: Mi okozhatja a mikrobiom egyensúlyának felborulását?
- 7:18: Milyen betegségek alapja a felborult élet (miatt felborult mikrobiom)?
- 9:17: Miért kell ezzel foglalkozni?
- 10:32: Táplálék vagy élelmiszer? Mi a különbség, miért fontos, mit viszünk be?
- 13:56: Miért kezdett el Márta ezzel foglalkozni?
- 16:12: Hogyan jelez a szervezetünk, hogy valami nem oké?
- 18:17: Mi hiányzik, hogy foglalkozzunk ezzel? Miért fontos, hogy magunknak készítsük az élelmet – és milyet?
- 28:59: Nyers zöldség? Ennyire fontos?
- 30:24: Mihez elég ennyi élelem?
- 31:02: Hogyan definiáljuk azt, hogy változatos táplálkozás?
- 32:33: Divat vagy alap a bio?
- 34:36: Mindenkinek más a bélflórája, vagy ugyanúgy működünk?
- 36:19: Kevesebb evés, koplalás, intermittent fasting: a szakember szerint jó, de mit okoz bennünk?
- 41:13: Hogyan érdemes koplalni?
- 45:15: Mennyi idő alatt szokik hozzá a szervezet – mind koplaláshoz, mind bármilyen új étrendhez?
- 48:29: Mi az a három dolog, amit el kell engedni? Mi van az alkohollal?
- 1:00:16: (Anyagi) befektetés a tudatos táplálkozás? Milyen szabályozási megoldással lehetne sarkallni az egészséges étkezés elterjedését?
- 1:06:38: Mi a küldetésük?
- 1:13:18: Ahogy van fogorvosunk, nőgyógyászunk, bőrgyógyászunk – legyen dietetikusunk is?
- 1:14:24: Mi az összefüggés a lélek és a mikrobiom között?